Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Курти гура цео регион у 1999. годину
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Курти гура цео регион у 1999. годину

06. новембар 2019.

Аљбин Курти окреће точак историје уназад и живи у вечитој 1999. години, у коју гура и цео регион својом неспремношћу за дијалог, жељом за стварање велике Албаније и нетрпељивошћу према Србима и Србији, маскираном у вечерашњем интервјуу лошим глумљењем толеранције и демократичности.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Његово позивање на реципроцитет у односима са Београдом само је еуфемизам за одбацивање дијалога, што је он без икаквог устезања и признао отворено одричући валидност и обавезујући карактер ономе што је у досадашњем току дијалога усаглашено.

На тај начин Курти заправо најављује да ће укинути могућности за пласман српске робе на Косову и Метохији чак и са плаћеном таксом.

Најбезочнијим лажима, Србима је ускратио право на формирање Заједнице српских општина, договорено уз присуство и гаранцију Европске уније, измишљајући чак да се Срби на Косову и Метохији нису жалили и демонстрирали против преварантске одлуке приштинског Уставног суда којом је концепт ЗСО обесмишљен.

Аљбин Курти је вечерас глумио умиљато јагње и великог демократу, али свакоме је јасно да је он вук у јагњећој кожи и да, поред све агресије коју је у досадашњој политичкој пракси исказао, у њему букти још неисказани пламен латентне мржње и насилништва, од чега ће читав регион несумњиво имати штету.

Куртијев наступ био је тирада политичке назадности, а одбијајући да схвати савремене прилике и однос снага у региону и свету он читав западни Балкан тежи да врати у мрачну и конфликтима обележену прошлост.

Београд ће наставити да даје шансу дијалогу, али са човеком идеолошки сатканим од мржње и политичких анахронизама, тешко може бити било каквог продуктивног разговора.

И чињеница да се српској јавности Курти без икаквог срама обратио говорећи испод заставе Албаније, само потврђује његове великоалбанске амбиције и апетите, и отворена је претња сваком Србину на Косову и Метохији али и сваком цивилизованом и мирољубивом становнику ових простора.

Курти мора да зна да Србију са Косова и Метохије неће моћи да истисне шовинизмом и екстремизмом, јер српски народ је гарант нашег институционалног присуства и утицаја на терену, као што је и Србија гарант опстанка и постојања Срба у нашој јужној покрајини.