Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Вучић архитекта дипломатског преокрета без преседана
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Вучић архитекта дипломатског преокрета без преседана

11. новембар 2019.

Одлука Гане да повуче признање самопроглашеног Косова јесте велики и конкретан успех државотворне политике председника Александра Вучића, и плод је стрпљивог и самопрекорног рада председника и његовог тима, који је довео и до пораста угледа и утицаја Србије у свету, каже Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Гана је 16. држава која је повукла одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова, и очекујемо да ће бити још земаља које ће на исти начин подржати нашу принципијелну борбу за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и поштовање међународног права, изјавио је Ђурић за Танјуг.

"Александар Вучић, раније као председник Владе, сада као председник Републике, архитекта је дипломатског преокрета без преседана, који је резултирао тиме да таласи признавања независности тзв. Косова буду замењени новим и новим повлачењима признавања независности Космета. Као директор Канцеларије за КиМ дуги низ година сведок сам небројених састанака и дипломатских активности председника и владе на остваривању овог циља", открива Ђурић.

Према његовим речима, несумњиво кључан утицај на промену међународне климе, када је реч о односу према статусу наше јужне покрајине, имала је "стартешки планирана политика председника Александра Вучића и његова способност да успостави однос пријатељства и поверења са неким од најутицајнијих светских лидера".

"То је политика која не даје резултате преко ноћи, али је политика која чини могућим оно што се до само пре неколико година чинило немогућим. Србија ће, предвођена председником Александром Вучићем, наставити да се бори за истовремени економски развој, демократизацију и заштиту својих државних и националних интереса, и, ако се по јутру дан познаје, нема разлога да не очекујемо нове успехе наше земље и наше државотворне политике у међународној арени", закључује Ђурић.