Насловна » Актуелно » Вести » Дачић: Науру повукла признање КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Дачић: Науру повукла признање КиМ

22. новембар 2019. Извор: Танјуг

Република Науру одлучила је да повуче признање Косова и прекинуће све дипломатске контакте које су до сада имали са Косовом, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: МСП

Он је Танјугу рекао да се у ноти, коју му је уручио заменик министра спољних послова Науруа, а коју су упутили нашој амбасади у Аустралији, наводи да је Република Науру закључила да је одлука о признању била преурањена и да противречи принципима резолуције 1244 СБ УН.

"У ноти се каже да је Република Науру преиспитала своју одлуку о признању Косова, одлучила да повуче признања Косова као независне државе и да ће прекинути све дипломатске контакте са Косовом које су до сада имали. Закључили су да је та одлука била преурањена и да је противречила принципима резолуције 1244 СБ УН", рекао је Дачић.

Науру је 17. држава која је повукла признање једнострано проглашеног Косова, рекао је Дачић и поручио да ће Србија наставити са активностима у циљу заштите државних интереса и територијалног интегритета.

Према његовим речима, то је за Србију великог значаја јер је то још једна од земаља која је повукла призњање Косова.

Он је подсетио да је прошле недеље рекао да је стање, када је реч о земљама које су нису и које јесу признале Косово да је било 94 према 94 плус 5 земаља које за које се не може тачно рећи какав је статус, али углавном је реч о оним земљама које ми рачунамо да нису признале, а Косово рачуна да су их признали.

"Ако сада имамо у виду ову нову ноту Науруа, тренутно стање је 95 не признаје, 93 признаје и 5 земаља је у статусу уздржаних. Наставићено са овим активностима у складу са инструкцијама председника Вучића у циљу заштите наших државних и националних интереса и заштите нашег територијалног интегритета", рекао је Дачић.