Насловна » Актуелно » Вести » Козарев: Међу нама има много Бора, међу њима нема Рамиза
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Козарев: Међу нама има много Бора, међу њима нема Рамиза

22. новембар 2019. Извор: Танјуг

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је данас да идеологије зла у нашој јужној покрајини нису поражене, и да све оно што се последњих месеци догађа српском народу веома подсећа на фашизам.

Душан Козарев

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Козарев је, обраћајући се на свечаној академији поводом Дана Косовске Митровице и дана ослобођења тог града од окупатора у Другом светском рату, рекао да су Срби традиционално антифашистички опредељен народ, али да у овоме тренутку међу албанским политичким лидерима нема оних са којима би Срби могли да граде друштво на антифашистичким основама.

"Идеологије мржње су нешто од чега радо окрећемо главу, јер тешко је некоме ко не мрзи да схвати и сагледа мржњу другога. Али мржња расте и јача док затварамо очи пред њом, а народ који је страдао попут нашег, нема право да буде равнодушан према опасностима које се над њим надвијају", упозорио је Козарев.

Он је оценио да у Приштини постоји политички консензус о томе да је Србима потребно ускратити сва права, да им нема места као равноправном народу на самопроглашеном Косову, као и да је потребно неосновано ограничавати слободу кретања званичницима Републике Србије .

"Данас са наше стране и даље стоји испружена рука, али нема ко да је прихвати, јер они неће чак ни да дотакну оно што смо ми додиривали. Она шовинистичка фарса и фашистички маскембал приликом бројања српских гласова била је само још један доказ да, иако међу нама и даље има много Бора, међу њима нема Рамиза", казао је Козарев.

Према његовим речима, Србија и Срби чине све да другима ускрате изговоре за мржњу и неповерење, и предлажу сарадњу, отварање граница у региону, слободан проток људи, робе и капитала, уједињење око заједничких интереса, јер то је будућност на темељима антифашизма.

"Надам се да ћемо наредни Дан ослобођења Косовске Митровице обележити мање разочарани и мање неспокојни. У међувремену никоме нећемо давати изговор за мржњу. Чекаћемо стрпљиво да разум овлада, и да неке усијане главе коначно схвате да слобода за једног не мора ићи на уштрб слободе другог. Слобода, мир и благостање могу бити наша заједничка вредност и заједничка будућност, и када се таква будућност оствари, ослободиоци којих се данас сећамо постаће победници", закључио је Козарев.

Душан Козарев претходно је био задржан више од два сата на прелазу Јариње, јавио је Косово Онлајн.

Након двочасовног задржавања Козареву је ипак омогућено да крене пут Лепосавића и да учествује на Академији.

Председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић обавестио је присутне да људима из Канцеларије за КиМ није био дозвољен пролаз на Јарињу.

Он је исто тако поручио и да је Србија и ако нису ту њени представници свакодневно присутна, што својим делима и радом и показују и влада и грађани и председник Александар Вучић.

Козарев: Поново заустављени на Јарињу без образложења

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да су га на Јарињу данас зауставили, као и обично, без неког образложења.

Козарев је раније данас био задржан више од два сата на прелазу Јариње, али му је ипак омогућено да крене за Косовску Митровицу где је учествовао на академији поводом дана града.

Козарев је додао да колико год било непријатно то беспотребно задржавање и малтретирање, неће их тиме спречити да буду са својим народом и сада и увек.

Он је за Косово Онлајн рекао да неко себи даје за право да спречава слободу кретања, крши све постигнуте споразуме, уз оцену да нема рационалног разлога за тако нешто.

Рекао је и да ни данас на Јарињу није било образложења за такав потез и да их ретко када и има или се тек помене нека наводна претња безбедности, или неки списак, па чак и бактериолошка исправност.

Он се осврнуо и на оне „који праве неке комбинације о формирању владе привремених институција самоуправе“ и поручио им да „науче на грешкама“ претходника и разлозима због којих су изгубили поверење унутар самог албанског етничког корпуса управо једностраношћу и спречавањем нормалног живота људи уводењем бесмислених антицивилизацијских такси и мишљењем да ће добити неке брзе и јефтине поене, а заправо„ себи пуцали у ногу“.

У том смислу, рекао је Козарев, и они који сада мисле да ће показивањем „јаких мишића“ или таквим потезима против српског народа и званичника, против процеса дијалога, нешто остварити такође погрешити.

Поручио је и да председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и српски народ јасно показују са испруженом руком да су спремни и за договор и компромис, „али не за понижења и малтретирања“ те да такве ствари треба прекинути што пре.