Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: За Куртија су нон-грата нормалност, стабилност и сарадња
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: За Куртија су нон-грата нормалност, стабилност и сарадња

25. новембар 2019.

За Аљбина Куртија су нон-грата нормалност, стабилност и сарадња.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Великоалбанска манифестација коју "Самоопредељење" 28. новембра организује у Тирани за циљ има уздизање Аљбина Куртија од локалног политичког лидера на ниво националног јунака, и то по рецептима коришћеним у тоталитарним режимима 30-их година прошлог века.

То ће бити карневал хистеричног великоалбанског шовинизма и важно је да одговорне политичке снаге у Албанији нађу начин да се ограде од Куртијевих покушаја да један национални празник злоупотреби за изградњу сопственог култа личности.

Албанском народу нико не ускраћује право да слави своју националну историју и симболе, да негује родољубље и љубав према својој култури и традицији, али предстојећи скуп биће ништа друго до Куртијев "тријумф воље", а са њега ће свим околним народима и нацијама бити упућена претећа порука о великоалбанском уједињењу.

Јасно је да такав политички концепт не може бити спроведен без гурања читавог региона у нови вртлог мржње и сукоба, и једини начин да се то спречи јесте обуздавање Аљбина Куртија и његових фашистичких планова.

Региону нису потребне нове ратне поглавице и потпаљивачи шовинистичких страсти, већ сагласност одговорних и разумних националних политичких елита о заједничкој пријатељској изградњи економски напредног и безбедносно стабилног Балкана.