Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Османи треба да зна да је формирање ЗСО са суштинским овлашћењима недвосмислена обавеза Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Османи треба да зна да је формирање ЗСО са суштинским овлашћењима недвосмислена обавеза Приштине

29. новембар 2019.

Бављење политиком подразумева обавезу да се информишете о пословима из свог делокруга, и зато саветујем албанским политичким лидерима са Косова и Метохије да, пре него што себи дозволе слободу да се изјашњавају о договорима постигнутим у бриселском дијалогу, макар прочитају шта су њихове колеге потписале пре тачно 2408 дана.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Госпођа Вјоса Османи треба да зна да је формирање Заједнице српских општина са суштинским овлашћењима недвосмислена обавеза Приштине, чији је гарант спровођења Европска унија.

Да је Заједница српских општина замишљена као невладина организација, у шта би госпођа Османи волела да је претвори, не би ни било потребе да се о тој теми месецима преговара у Бриселу, већ би она и била регистрована као асоцијација у складу са тренутно важећим приштинским прописима.

Странке које имају амбицију да формирају нову владу привремених институција самоуправе у Приштини могу да заузму политички став да неће поштовати договоре, али онда тако треба и да кажу како бисмо и ми са своје стране повукли одговорајуће потезе.

Уколико, међутим, желе да доприинесу миру и стабилности у региону, као и српско-албанском помирењу, онда морају да напусте екстремистички политички дискурс према којем је све што је добро за српски народ лоше за Албанце.

Таква врста каузалитета не постоји, већ је, напротив, стварање предуслова да се Срби на Косову и Метохији осећају сигурније истовремено услов успостављања шире друштвене стабилности у нашој јужној покрајини, од чега грађани албанске националности могу имати само корист.