Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са Шибом о политичкој ситуацији на КиМ и могућностима за наставак дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са Шибом о политичкој ситуацији на КиМ и могућностима за наставак дијалога

02. децембар 2019.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке у Републици Србији Томасом Шибом, са којим је разговарао о политичкој ситуацији у нашој јужној покрајини и могућностима за наставак дијалога Београда и Приштине.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је изразио забринутост због настојања политичких актера у Приштини да релативизију до сада постигнуте договоре у дијалогу са Београдом, истакавши да је спровођење споразума чији је гарант Европска унија предуслов стварања нормалне друштвене климе и услова за суживот на Косову и Метохији.

Београд, како је истакао Ђурић, жели наставак дијалога Београда и Приштине, али томе мора да претходи укидање такси на робу из централне Србије и успостављање минималне дозе поверења међу саговорницима.

Према његовим речима, интерес грађана Србије је слободан проток људи, робе и капитала у складу са стандардима и вредностима ЕУ, као и успостављање продуктивне сарадње са свима у региону, укључујући албанске политичке структуре на Косову и Метохији.