Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Срби на КиМ најугроженија етничка група у Европи
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Срби на КиМ најугроженија етничка група у Европи

07. децембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да су Срби на Косову и Метохији најугроженија и најугњетаванија етничка група у Европи и да је на десетине Срба у затворима на Космету под лажним оптужницама и фиктивним процесима без доказа.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

Ђурић је рекао да је то случај са онима који су оптужени за наводне ратне злочине, а углавном су одлазили да посете своја опљачкана имања, па су ухапшени на административним прелазима, као и да онима који су оптужени за убиство Ивановића.

"Неки од тих људи робијају дуже од годину дана без икаквих оптужбе, доказа и могућности да се бране. То је трагедија за њихове породице", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је навео, иако не жели да износи све детаље, да је један од њих покушао себи да одузме живот више пута у затвору, а за којег сви подаци наших служби говоре да нема говора о његовој умешаности у убиство.

"Он је покушао себи да одузме живот и сви ћуте. Сви ћуте на то што се Силвана Арсовић, секретарица Оливера Ивановића, прогони, без доказа и назнаке, као у 'Проклетој авлији', да би могла било када бити или ослобођена или осуђена", рекао је Ђурић.

Све су то, подвлачи, само мале илустрације бруталне кампање терора над Србима.

Ђурић је истакао да је деловање међународне заједнице по том питању "више него незадовољавајуће", јер је за њих то питање ниског приоритета.

"Чули смо срамно саопштење канцеларије ЕУ у Приштини, ако је тачно пренето да је то, тобоже, ствар за правосудне органе у Приштини. Да, то су они фантастични правосудни органи, који већ 20 година не могу 80.000 кућа и станова да врате Србима и који нису осудили ниједног Албанца. То су те дивне институције којима треба да верујемо", рекао је Ђурић.

Додао је да им се обраћају судије и тужиоци српске националности који неће у томе да учествују и желе да поднесу оставке, без обзира што раде у општинама са српском већином, јер кажу да то није њихов систем, већ систем у ком се Срби прогоне, али да увек превагне то да се Србима не избија један од каквих-таквих инструмената заштите и контроле.