Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Немоћ приштинског правосуђа и наставак линча
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Немоћ приштинског правосуђа и наставак линча

10. децембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да оптужнице против осумњичених за убиство Оливера Ивановића, које се објављују у новинама, показују потпуну атрофију и немоћ правосуђа у Приштини, као и наставак линча и хајке на Србе и Србију.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је за телевизију Прва рекао да Приштина заправо прикрива доказе и детаље из истраге о убиству Оливера Ивановића и додао да може да каже да сви трагови у вези са истрагом убиства воде управо ка Приштини.

"Нисам ни судија ни тужилац, али као неко ко је имао одређених увида у оперативни рад наших служби, могу да кажем да сви трагови у вези са тим стравичним злочином воде према Приштини", рекао је Ђурић.

Он је додао да у том смислу не изненађује хистерична кампања Приштине са жељом да се на неколицину Срба са КиМ, који су им доступни, сручи сав терет.

Упитан зашто нема Милана Радоичића на отпужницама, иако се раније његово име спомињало у том контексту, Ђурић каже да се Приштина игра са оптужницама како им политички одговара.

"Користе то за политичку манипулацију", рекао је Ђурић.

Говорећи о фотографији из Тиране на којој се налази и чла Председништва покрета Самоопредељење Џељаљ Свецла, Ђурић каже да је у главном граду Албаније учествовао на регионалном скупу политичких странака из целог региона, на којем се није разговарало ни о будућој влади ни о разговорима Београда и Приштине.

Оцењује да је добро што је био у Тирани, да је његов посао да разговара са сепаратистима, за шта га, додаје, грађани седам и по година плаћају.

"Био сам преко 200 пута на разговорима са сепартистима у Бриселу и другим местима, да браним позицију Србије и КиМ у саставу Србије...То није пријатно, али мој посао је да разговарам и за то ме плаћате", рекао је Ђурић.

Он каже да је Свећла, који је био један од учесника округлог стола, један од екстремнијих албанских политичара и један од најрадикалнијих сарадника Аљбина Куртија, а да представници неких других политичких странака са КиМ нису дошли на те разговоре, али су фотографију искористили за унутрашње препуцавање са покретом Самоопредељење.

"Они који нису дошли послали су некога да направи фотографију са вечере и да онда почне политичка бура коју су искористили за свој унутрашњи обрачун са Самоопредељењем, како би показали да су ови други лицемерни, а да су они прави сепаратисти, а истина је да се и једни и други такмиче ко ће да има гори однос према нашој позицији", рекао је Ђурић.

Он је коментарисао и данашњи одлазак Кадри Весељија у Хаг, наводећи да се не нада правди за Србе.

Рекао је да 20 година нико није озбиљно процесуиран због злочина над Србима, да се помиње Рачак, али да нико не помиње, на пример, Радоњичко језеро.

Каже да нико није осуђен за Рачак, ни у приштинском правосуђу ни у Хагу, али да данима траје кампања против председника Србије јер је стао у одбрану Ивана Тодосијевића, који је рекао да је Рачак измишљени повод за агресију 1999. године.

Ђурић је рекао и да лидер Самоопредељења Аљбин Курти не жели да преговара са Александром Вучићем јер је он најјачи преговарач Србије, са највише искуства, подршком грађана, али и међународне заједнице.

"Он би желео да Србији буду везане руке у разговорима... Он би хтео и да именује с ким би да разговара, можда би са онима у Београду којима се свиђа... Идеалан преговарачки тим би му био онај који би му доносио бурек", закључио је Ђурић.