Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Спремни смо да разговарамо о компромисном решењу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Спремни смо да разговарамо о компромисном решењу

11. децембар 2019. Извор: Танјуг

Србија је спремна да преговара о компромисном решењу косовског проблема, а ако неко мисли да дође у Београд и каже нам да признамо Косово и Метохију као независну земљу - то се неће догодити, рекао је председник Србије Александар Вучић у интевјуу за грчки дневни лист Катимерини.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, упитан о корекцији граница као могућем делу решења косовске кризе, поставио питање - о којим границама се говори, о онима које признају Кина, Русија, Грчка и Шпанија или онима које признају Француска, Немачка...

На поновљено питање новинара о сценарију размене територија, председник Вучић је подсетио да је Србија увек тражила компромис и да не жели да се наметне решење које ће бити у интересу само једне стране.

"Ми смо спремни и отворени да преговарамо о било каквом компромисном решењу. Неки помињу друге моделе, али не нуде нам ништа конкретно. Ако неко мисли да ће доћи у Београд и рећи нам да признамо Косово и Метохију као независну земљу, то се неће догодити", рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Грчкој што није признала независност Косова и рекао да је "реч је о земљи која штити међународно право, упркос притисцима којима је по том питању била излозена".

"Од мене нећете чути друге захтеве осим тога да желимо да се укину таксе од 100 одсто (које је увела влада Приштине на српске производе). Зато желимо да седнемо за сто, да разговарамо о том проблему и пробамо да нађемо решење", рекао је Вучић у интервјуу који је дао приликом дводневне званичне посете Атини.