Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић младима са КиМ: Ви сте први ред борбе за опстанак Срба
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић младима са КиМ: Ви сте први ред борбе за опстанак Срба

26. децембар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић организовао је данас пријем за младе са најбољим бизнис идејама и најбоље младе беседнике са КиМ и поручио им да су они ''први ред борбе'' за опстанак и останак Срба у јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

На пријему у Палати Србија Ђурић је уручио захвалнице представницима компанија које су обезбедиле средства за реализацију победничких идеја у Такмичењу за најбољу бизнис идеју младих са КиМ и похвалнице победницима тог и Такмичења у беседништву за студенте и средњошколце на КиМ.

Ђурић је нагласио да питање опстанка Срба на КиМ захтева деловање не само државних институција већ ангажовање целог друштва.

На другој страни имамо албанско друштво уједињено око остваривања њихових националних интереса, због чега наш опстанак на КиМ можемо да осигурамо само ако делујемо са нивоа читавог друштва.

Потребни су нам памет, знање и организацији који излазе из институционалних оквира, нагласио је Ђурић и младима поручио да су им врата Канцеларије за КиМ увек отворена како би кроз заједничку сарадњу наставили да јачају српски народ у јужној покрајини и захвалио је привредницима који су, како каже, препознали значај подршке младима на КиМ и њиховим бизнис идејама, као и онима који су победили беседништвом као једном од најплеменитијих вештина.

''Суочавамо са генерацијом образованих младих Албанаца школованих на престижним иностраним универзитетима који су за издвајање Косова од Србије. Сваки наш речит и образован млад човек са предузетничким идејама је наш најдрагоценији ресурс у очувању државних и националних интереса на КиМ'', казао је Ђурић и додао да ће се са овим и сличним активностима наставити и у 2020.години.

Дарко Изгаревић из тима 3D Circle, који је победио са пројектом рециклаже пластичне амбалаже и освојио награду од милион динара, захвалио је Канцеларији и привредницима на подршци иновативној идеји која, како је рекао, може да реши локални проблем и уједно снабдева светско тржиште.

''Понудили смо решење за рециклажу пластичних флаша и њихову прераду у материју за рад штампача.Велики број младих жели да нам се придруже и зато ћемо проширити наш бизнис план како бисмо запослили што више младих са КиМ'', рекао је Изгаревић.

У име девет финалиста Такмичења у беседништву за студенте и средњошколце на КиМ обратила се победница Анђела Димић из места Кормињане код Косовске Каменице, захвалила је Ђурићу и Канцеларији на организацији такмичења који је пружио прилику да се глас младих са КиМ далеко чује.

''Најважнији задатка беседника је да изазове емоцију слушалаца и мислим да сам својом беседом остварила највећу победу свих на КиМ јер је у мом гласу стајала мисао и жеља свих нас. Надам се да ћу наставити да нижем победе и тиме изградити бољи положај нас Срба на КиМ. Све ово нам улива наду да нисмо заборављени и да вредимо'', рекла је Димић.

Такмичење у беседништву спровела је група младих из Београда, победника ранијих такмичења у беседништву на Правном факултету Универзитета у Београду уз подршку Канцеларије за КиМ.

Током 2019.године Канцеларија је подржала низ активности посвећених самозапошљавању и развоју предузетништва младих на КиМ.

У Такмичењу најбољих бизнис идеја учествовао је 31 тим, а прва три места освојили су пројекти "3D Circle", ''Хељдино зрно'' и ''Процена телесног статуса''.