Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Дечани, Грачаница... исто што и Морача и Острог
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Дечани, Грачаница... исто што и Морача и Острог

29. децембар 2019. Извор: Танјуг

Дечани, Грачаница, Бањска за нас су исто што и Морача, Савина, Острог и дишемо као један са српским народом у Црној Гори, поручио је јутрос директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је за РТС оценио да вера и духовност треба да буду изван политике, а да наши људи знају какве светиње бране на Косову и Метохији.

Ђурић је истакао и да је планом Србија 2025 године за јужну покрајину предвиђено додатних 150 милиона евра и да оно што значи подизање Србије у сваком смислу чека и српски народ на КиМ.

"Са овим средствима решићемо стамбено питање за сваког Србина, нови стадион у Косовској Митровици, болнице, сколе, све оно што је неопходно за опстанак народа", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да је за протеклих шест година подигнуто 1 700 кућа, обновљено 49 цркава, изграђене школе, домови здравља...

Ђурић је напоменуо да су Срби на КиМ огуглали на притске и претње и за наш народ је сваки дан изнова нова борба, али и да узивају политицку и материјалну подрску Србије и наставице заједно да раде на опстанку и останку.

Ђурић је оценио и да је Српска листа постигла феноменални резултат на протеклим изборима.

"За мене је вест 2019. да су Срби на КиМ успели да се сложе и да је СЛ узела 10 од 10 мандата. Зато свако ко хоће владу мора да куца на врата српских посланика", рекао је Ђурић поводом процеса формирања власти у Приштини.

Ђурић је честитао Славку Симићу што је изабран за потпредседника покрајинског парламента и истакао да је то храбар човек који ће умети да заступа српске интересе.

Каже и да на Албанце не можемо да утичемо, али смо спремни да живимо у миру, али и да увек понављамо да је Косово Србија.

Упитан шта би опција нових избора значила за Србе и за дијалог са Приштином, Ђурић оцењује да шта год Албанци одлуче за нас суштинске разлике неће бити указујући да је најважније што су Срби успели пре неколико месеци да се окупе и да 90 одсто њих стане заједно.

Поводом сутрашњег рочишта осумњиченима за убиство Оливера Ивановића, казе да очекује даљу политизацију и пропаганду Приштине са новим лажима о Србима на северу и Србији.

"Наш захтев је да сужњи који робијају на правди бога буду пуштени на слободу, и оставе их на миру, као и Тодосијевића звог Рачка", напоменуо је Ђурић.