Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: У 2020. стићи до свакога на КиМ коме треба помоћ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: У 2020. стићи до свакога на КиМ коме треба помоћ

30. децембар 2019. Извор: Танјуг

Представници српских институција на Косову и Метохији допреће до сваког српског домаћинства коме је помоћ потребна, неће дозволити ни да их Приштина застраши, да им ставља "лисице на руке и фластер на уста" јер се боре за права српског народа, закључци су састанка директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и политичких представника Срба из покрајине.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Циљ нам је да у 2020. години стигнемо до сваког српског домаћинства до кога нисмо стигли, кога смо заборавили и запоставили, да помогнемо сваком човеку. И Горанцима и Ромима и Бошњацима и Ашкалијама који се осећају као део Србије", рекао је Ђурић новинарима у Палати Србија након састанка на коме је оцењено и да су оптужница и судски процес за убиство Оливера Ивановића "фарса, политички игроказ" којим желе да ослабе Србију и српске институције на КиМ.

Према речима Ђурића, већ од 2. јануара представници општина, институција, Канцеларије, обилазиће породице чије проблеме нису решавали, јер нико не добија плату да би седео и причао празне приче и мислио да је све урађено тиме што су изграђени путеви, вртићи...

Ђурић је рекао да поред реализованих пројеката, изграђених 1.700 кућа и станова, држава Србија, Канцеларија и представници институција морају да се побрину да реше животне проблеме грађана на КиМ.

"Имам још много оних којима је помоћ потребна и који ће у тешким условима дочекати празинке", рекао је Ђурић.

Навео је да је важно да се запошљавају људи и да се српски представници изборе да се испуни квота од седам одсто за запошаљвање Срба у приштинском систему.

У наредном периоду све инситуције ће радити интензивно и на спровођењу плана "Србија 2025", рекао је Ђурић и додао да је српски народ захвалан на солидарности и помоћи који Србија издваја за опстанак и останак.

"Српски представници посебно су захвални и срећни због додатних 150 милиона евра за опстанак и останак", рекао је он и подсетио да је Канцеларија један од најефикаснијих државних органа када је реч о реализацији буџета, већој од 90 одсто.

"Разговарали смо и о свему што не ваља у функционисану институција, одговорности званичника и представника Србије у институцијама и закључили да морамо да интензивирамо рад са људима на терену", рекао је Ђурић и додао да ће сви они који не покажу резултате, већ почетком фебруара бити смењени.

Директор Канцеларија за КиМ је нагласио да је други закључак да Српска листа има пуну подску за борбу у институцијама и да траже да права Срба не буду гажена.

"Онај ко мисли да их укључи мора да испуни све законске норме за учешће Срба у институцијама. Ако је прописано да седам одсто Срба мора да буде запослено у енергетском сектору, у водопривреди, агенцијама...тако мора да буде", рекао је он.

"Нема учешћа Срба и Српске листе у иниституцијама ако има угњетавања, ако неко мисли да може да прогони представнике Срба, да Ивану Тодосијевићу стави лисице, да би Србима ставио фластер на уста, неће успети", рекао је Ђурић и поручио "нити ћете њему ставити лисице, нити Србима фластер на уста".

Упитан шта ће Србија урадити ако Косово као Црна Гора на пролеће донесе закон о верским заједницама, Ђурић је рекао да ће Београд учинити све, као и до сада, да заштити своје вековне светиње на КиМ.

Подсетио је на то шта је урађено када је Приштина желела да постане члан УНЕСКА, али и на то шта је спремна и шта је урадила у случају Ивана Тодосијевића који је због изјаве о Рачку осуђен на две године.

Ђурић каже и да га не интересује шта ће бити са плановима Аљбина Куритја, већ о помоћи српским породицама у Новом Брду које имају блато уместо пода или онима који је стока украдена.

Ракић: Борићемо се, нико нам неће лепити фластер на уста

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је данас да ће се представници Срба на Косову и Метохији увек борити за интересе српског народа и да неће дозволити Пришитни да их српечи у томе.

"Можете нам ставити лисице на руке али не и фластер на уста. Увек ћемо се борити заједно са Канцеларијом за КиМ и државом Србијом за интересе нашег народа", рекао је Ракић у Београду новинарима на конференцији за медије директора Канцеларије за КиМ Марка Дјурића, која је уприличена након састанка са политичким преставницима Срба.

Не тражимо ништа што нам не припада, тражимо исти третман какав имају и Албанци, рекао је Ракић.

Поводом ситуације у Приштини и покушаја формирања инситуција Ракић је рекао да Српска листа није добила никакав позив ни за разговор, али ни за формирање владе, те додао да СЛ неће направити ниједан потез без разговора са Београдом.

Коментаришући данашњи састанак на коме је закључено да је циљ српских инстицуија на КиМ у 2020. да се допре до сваког српског домаћинства и да се у решавање проблема тих људи крене већ 2. јануара, али и да се истраје у борби за испуњење квота о запошљавању у приштинском систему, Ракић је оценио да је то није био пријатан разговор и да су челници општина саслушали све добронамерне критике.

"Заиста је немогуће решити све проблеме али није немогуће разговарати са сваким човеком, чути који проблем има и покушати му помоћи", рекао је Ракић.

Ракић, који је и градоначелник Северне Митровице, је додао да су Срби захвални председнику на Плану Србија 2025.

Ракић је навео и да је на КиМ у току реализација више од 350 пројеката, а без обзира у којој је фази процес реализације поручио је да је најаважније што су средстава обезбеђена.

Ракић је као неосновану оценио оптужницу против Оливера Ивановића.