Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Бићемо несаломиви бедем док год смо јединствени
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Бићемо несаломиви бедем док год смо јединствени

01. јануар 2019. Извор: Танјуг

Српски народ на Косову и Метохији ће се и у времену пред нама држати чврсто и бити несаломиви бедем док год наступа одлучно и уједињено, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић у новогодишњем интервјуу за телевизију "Мост" из Звечана.

Марко Ђурић

Фото: ТВ Мост

Србија ће, како је истакао, осим што ће наставити да се бори за мир и да гарантује безбедност нашег народа у покрајини, у 2020. години концентрисати и на то да сваком свом грађанину у невољи помогне на најконкретнији начин.

"Не може да се догоди да из медија сазнајемо да шесточлане породице живе у кућама које се урушавају и да бебе живе под истим кровом са домаћим животињама, да људи дочекују празнике, а да немају да дају хлеба и млека својој деци", рекао је Ђурић, објаснивши да је политичким представницима Срба са КиМ и руководиоцима центара за социјални рад дат јасан и кратак рок да допру до сваког грађанина.

Ко није спреман да ради, тај више неће бити на свом месту од краја јануара или почетка фебруара, поручио је Ђурић.

"Ако у датом року не будемо видели да су почели да решавају конкретне проблеме грађан, онда ће почетком фебруара уследити њихове смене, и не интересује ме ко којој фракцији припада", упозорио је директор Канцеларије за КиМ.

У предстојећој години ће, како је прецизирао, један од приоритета бити и очување безбедности наших људи на КиМ и мира, а председник Александар Вучић, према Ђурићевим речима, гарантује, не само својом функцијом, већ и својом личношћу, душом и на сваки други начин, безбедност српског народа.

Као један од највећих изазова у 2019. години Ђурић је навео напад на слободе српског народа, што се огледа, између осталог, у великом броју монтираних процеса који се воде да би се окривили Срби и Србија.

"Србима хоће да ставе фластер на уста и да им забране да говоре и мисле и зато се суди Ивану Тодосијевићу, да би се Срби застрашсили, да би се написала нова историја, да би српска деца учила како је њихова УЧК (ОВК) епопеја била славна и ослободилачка. То је неслобода и недемократија, и супротно од свега онога што прокламују њихови политички лидери", објаснио је Ђурић.

Како је истакао, донета је одлука да је слобода Ивана Тодосијевића црвена линија, и ако буде доведена у питање, Срби неће учествовати ни у једној институцији под надлежношћу Приштине.

"Ми ћемо прво да дамо плате у српским институцијама да људи не би остали без посла, а онда да им лепо кажемо да изађу из приштинских институција, па нека се они играју џаве, али без Срба. Срби ће наставити да имају своје институције и свој систем. У безбедност тих институција и система немојте да дирате, осим ако не зелите да имате обнову сукоба, а нисам сигуран да вам је то паметно, јер ово није 1999. година", упозорио је Ђурић.

Према његовим речима, најбоље је да нико никога не дира и да пустимо једни друге да живимо у миру.

"Србија данас није сама, има пријатеље, партнере и савезнике у међународној заједници, а ви, господо из Приштине, немојте да рачунате да ће они који су вас 1999. подржали подржати и данас. Можда сте им и даље симпатичнији него ми, али нисте им ни близу онолико симпатични и блиски као 1999. године, јер добро знају и ко сте и шта сте и какви сте криминалци и шта сте направили од територије која вам је дата на управљање за мање од две деценије", поручио је Ђурић.

Он је нагласио да су Србија и српски народ спремни да бране своје светиње на КиМ на сваки начин, и подсетио да је управо Српска листа спречила усвајање закона о верским заједницама који је угрожавао права и неповредивост Српске православне цркве у покрајини.

"Да нисмо узели десет од десет мандата, они би се лако договорили са овима и онима да би тај њихов закон прошао. Београд сада одговара за то како раде наши представници, и ја прихватам ту врсту одговорности. Док сам ја одговоран и док спроводимо политику какву нам је наложио председник Вучић, такав закон никад неће проћи", рекао је Ђурић.

Он се осврнуо и на напад на Станишу Јовановића у Церници, подсетивши да је реч о 84. етнички мотивисаном инциденту у 2019. години и да то говори о размерама притиска на наш народ на КиМ.

Како је констатовао, очигледно је да је атмосфера међуетничких тензија и даље присутна и да је инспирисана и да се свакодневно храни перманентним окривљивањем Срба за све.

Он је оценио да српски народ на КиМ чека тешка година, али и година у којој ће бити запослене стотине нових људи у здравству и просвети и другим јавним установама, и јавне установе водити далеко више рачуна о интересу грађана.