Насловна » Актуелно » Вести » Корак ка авиолинији Београд-Приштина, писмо о намерама
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Корак ка авиолинији Београд-Приштина, писмо о намерама

20. јануар 2019. Извор: Танјуг

Делегација Министарства привреде потписала је данас, у Берлину, Писмо о намерама са компанијом "Луфтханза" о обнови авио-линије Београд-Приштина.

авиолинијa Београд-Приштина

Фото: www.lufthansa.com

Тиме је, након две деценије, учињен први симболички корак ка поновном успостављању ваздушног саобраћаја између главног града Србије и највећег града јужне српске покрајине Косово и Метохија, наводи се у саопšштењу Министарства привреде.

Обнова авио-линије Београд-Приштина олакшала би путовање и комуникацију грађанима свих националности и учинила ближим Приштину и Београд.

Истовремено, та линија би значила и хиљаде нових путника на аеродрому у Београду, нове кориснике услуга домаће националне авио-компаније, а нове могућности отвориле би се и за пословну заједницу, која би на овај начин била боље повезана, и са далеко ефикаснијим могућностима за промет робе.

Потписивањем овог, искључиво комерцијалног, Писма о намерама, Србија показује јасну опредељеност за поспешивање слободе протока робе, људи и капитала и противљење вештачки наметнутим баријерама и ограничењима.

Србија ће о намери да се обнови авио-линија измеду Београда и Приштине званично обавестити УНМИК и Кфор, који је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничким споразумом из Куманова задужен за контролу и координацију у ваздушном простору изнад јужне српске покрајине.

Да би дошло до реализације Писма о намерама биће потребно да се у наредном периоду са Кфором постигну одговарајући технички споразуми који се односе на уобичајене процедуре за одвијање авио-саобраћаја, у складу са важећим домаћим прописима и Резолуцијом 1244 СБ УН.

Да би лет између Београда и Приштине заиста заживео, неопходно је да Влада Привремених институција самоуправе у Приштини без одлагања укине антицивилизацијске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, да почне да спроводи бројне преузете обавезе и да се врати за сто у дијалогу под покровитељством ЕУ.