Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Надамо се да ће нова влада у Приштини укинити таксе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Надамо се да ће нова влада у Приштини укинити таксе

21. јануар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се нада да ће нова влада у Приштини укинути таксе, како би био настављен дијалог.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Ако то учине, онда смо спремни да се вратимо за преговарачки сто, казао је Вучић одговарајући на питање новинара Блумберга да ли верује да ће дијалог бити настављен доласком нове власти у Приштини.

На констатацију да се чини да ће Приштина добити нову владу, Вучић је упитао да ли је новинарка сигурна да ће то тако бити.

Увек се надам напретку у разговорима са Приштином. Увек сам спреман да чујем компромисне предлоге, јер је увек боље разговарати него да нема разговора. Ако не разговарате онда знате шта чекате, а то желимо да спречимо на све начине, подвукао је он.

Казао је да разговори смањују тензије, али да је на Приштини да укине таксе, и да је Београд спремна да се врати за преговарачки сто чим то учине.

Вучић: Очекујем Гренела у Београду у наредним данима

Председник Србије Александар Вучић очекује поновну посету Београду специјалног изасланика Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричарда Гренела у наредним данима.

Вучић је то рекао после састанка у Давосу са саветником америчког председника за националну безбедност Робертом О'Брајаном, којег је, како је пренео новинарима, замолио за веће разумевање за позицију Србије и захвалио му на томе што је увек спреман да саслуша аргументе српске стране.

"Рекао сам да су за нас веома важни односи са САД, најмоћнијом силом света. Знамо колико смо мали, и за нас је значајно, и примећујемо ту разлику у односу на неке претходне администрације, да САД показује поштовање према нашој земљи", рекао је Вучић.

Био је то, каже Вучић, отворен и искрен разговор: "Имали смо дуг, отворен, искрен и веома пријатељски разговор. Ја сам му рекао да смо ми једина земља, и не само у нашем региону, већ и у ширем окружењу, која је подржавала избор Трампа и да бисмо волели да га угостимо, као и самог О' Брајена. Очекујем да у наредним данима поново угостим Гренела у Београду", пренео је Вучић новинарима у Давосу.

Он је додао да су разговарали о српско-америчким односима, те да је замолио О' Брајена за веће разумевање, али и да му се захвалио на томе што је увек спреман да саслуша све што српска страна има да каже.

Вучић је подсетио да је са О' Брајеном разговарао и у Њујорку у септембру, као и и да су пре неколико дана разговарали телефоном о авио-линији Београд - Приштина.

Председник је навео да је О'Брајен говорио са уважавањем о Србији и нашем народу, изразио спремност на сарадњу о свим важним питањима.

Пренео је и да се О' Брајену веома допало што је на згради Председништва данас истакнута застава са Давидовом звездом, симбом под којем су неки покушали уништење Јевреја у Другом светском рату, што су, каже, Американци приметили, а неки су и "ретвитовали".

"Важно је и што у администрацији Доналда Трампа то примећују. Ја сам то, наравно, урадио, јер то налажу понос и достојанство нашег народа који је пропатио и преживео тешке ствари, као и јеврејски, и не желимо да се то више било када понови", рекао је Вучић.

Додао је да је слушао Трампа, као и јуче председницу Европске комисије Урсулу Фон дер Лајен, са којом је разговарао у више наврата, јер су, указује, седели једно до другог.

Такође, подсетио је да је данас учествовао на два панела, једном политичком и једном економском, о којима због правила, не може много да говори.

Вучић: Ја о дијалогу и таксама, Тачи о визама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на неформалном скупу у Давосу, на којем је био присутан и Хашšим Тачи, говорио о проблемима које Србија има у региону, док је Тачи виšше причао о визној либерализацији.

"Тачи је приметио да неки из Европе нису поздравили договор Београда и Пришšтине о увођењу авио линије и запитао да ли је то због америчке подршšке", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да је он споменуо наставак дијалога и укидање такси које је Пришšтина увела на српску робу и да је увидео да су његови саговорници разумели заšто је то проблем, те да су и они против такси.

"Сутра треба да причамо о возовима, али каквог то смисла има ако наšа роба не може возом да уђе на Косово и Метохију? Није важно ко како посматра то питање, ми сматрамо да је то унутраšшњи саобраћај, они да је између две државе, али како год сматрали, те трговине нема", истакао је Вучић.

Он је изразио наду да ће формирањем Владе у Пришšтини део тих проблема бити реšшен и подсетио да Србија због такси годишšње директно изгуби између 900.000 и 950.000 евра.

Према његовим речима, Србија би, да нису уведене таксе, имала годишšњи раст 4,1 одсто, уместо 4 одсто.

"Наšша је жžеља да те проблеме покушšамо да реšишмо, да људи виде колико се боримо за њихов стандард и да боље живе", закључио је Вучић.