Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Борили смо се за то да "Ер Србија" не лети за Приштину
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Борили смо се за то да "Ер Србија" не лети за Приштину

22. јануар 2019. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за РТС да је поносан што је Србија већ шест година заступљена у Давосу. Коментаришући разговор са саветником Доналда Трампа Робертом О'Брајеном, Вучић је рекао да можемо отвореније да разговарамо са америчким партнерима него раније.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Александар Вучић је рекао да Роберт О'Брајен "жели да чује и слуша" и да добро разуме позицију Србије.

"Наша ситуација је тешка, а однос САД према Косову и Метохији је супротан нашем. Не мислим да ће они прећи на нашу страну, али спремни су да чују наше захтеве и проблеме. Отворили смо вата иза којих можемо отвореније да разговарамо са америчким партнерима него раније", рекао је Вучић.

О лету Београд–Приштина

Након потписивања писма о намерама о обнови авио-линије између Београда и Приштине, у Приштини су неки рекли да је тиме независност Косова угрожена.

"У Приштини је независност угрожена чим виде неког Србина", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да су они који су критиковали то што "Ер Србија" не лети за Приштину показали "огромно незнање".

"Видели сте огромно незнање, па су неки питали зашто не лети 'Ер Србија'. Не лети јер није згодно, јер смо се борили да не лети и то тражили јер би у овом тренутку морала и са њиховим властима и дирекцијом да потписује споразум, било је много лакше преко 'Луфтханзе' и Кфора као посредника", рекао је Вучић.

Не може, каже, да разуме људе који критикују успостављање авио-линија, изградњу ауто-путева.

"Ја то не разумем у 21. веку, то нисте могли ни у 15, ни 16. веку, а камоли 21. да приуштите. Неки су остали у ранофеудалном добу и не могу да се навикну на савремено друштво", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће се у петак састати са изаслаником председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

Јасно да без Српске листе нема владе

Коментаришући то што још није формирана влада у Приштини, Вучић је рекао да је важно што се Српска листа држала јединствено и да је јасно да без њих нема владе на Косову.

Подсећа да је кључни захтев Српске листе, поред безбедности Срба, укидање такси.

"То би значило нормализацију живота и несумњиво боље економске резултате. Ми да нисмо имали таксе били бисмо земља број два или три по стопи раста, овако смо у првих шест. То довољно говори колики је значај за нас", рекао је Вучић и истакао да се нада да ће та влада бити формирана.