Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић после састанка у Берлину: Очекујемо конкретна решења
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић после састанка у Берлину: Очекујемо конкретна решења

27. јануар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, након разговора са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом о железничкој линији Београд - Приштина, да се конкретним решењима нада у предстојећем периоду.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Са амбасадором Гренелом смо имали састанак о обнављају железничког саобраћаја између централне Србије и КиМ и надам се да ћемо у предстојећем периоду доћи до конкретних решења, која ће олакшати кретање људи и робе, а привреди и грађанима донети корист", рекао је за Танјуг Ђурић, који је предводио делегацију Србије на састанку у Берлину.

Ђурић није изнео детаље разговора.

Састанак о обнављању железничког повезивања Београда и Пришине, на којем су учествовали представници надлежних ресора и експерти за железницу и путеве, обе стране, инициран је у договору Гренела и председника Србије Александра Вучића.

Најављујући данашњи разговор, Вучић је у петак, констатовао да се тиме иде даље, после договора о авио линији између два града.

Говорећи о авиолинији Београд - Приштина, Вучић је прецизирао три или четири корака, који треба да буду симултани: "Да се упостави контакт између Кфора и Директората за цивилно ваздухопловство Србије, прављење њиховог споразума, затим лекс специјалис у Народној скупштини и споразум са Луфтханзом, који потписује Директорат".

Сличан поступак ће, рекао је тада, бити направљен и за железницу, како би се олакшало грађанима.

Вучић је рекао да ће, када се упостави железничка линија и аутопут, то много олакшати живот за, на пример, 20.000 Срба у Грачаници, као и за велики број Срба у Косовском Поморављу, који ће имати најбржу везу са Нишем и Београдом.