Насловна » Актуелно » Вести » Брнабић: Између такси и борбе за повлачење признања нема једнакости
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Брнабић: Између такси и борбе за повлачење признања нема једнакости

30. јануар 2019. Извор: Танјуг

Укидање такси које је Приштина увела на српску робу и престанак активности Београда на повлачењу признања тзв. Косова немају везе једна са другом и између њих се не може ставити знак једнакости, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

"Те две ствари немају везе једна са другом. Таксе нису зато уведене. Не можете да кажете да нешто што је уведено, без озбира на све, треба да се повуче, а да ми урадимо нешто друго, што није било узрок такси", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика Војислава Вујића о изјави специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела да таксе морају бити укинуте, а кампања повлачења признања независности Косова мора да се заустави.

"Приштина мора да укине таксе, како би се наставио дијалог", подвукла је Брнабић.

Како је рекла, једино о чему може да се разговара, и то док траје дијалог, који се може наставити тек по укидању такси, јесте да се каже да је "статус кво" и да, уколико они не покушавају да се учлане у међународне организације и ако нема признања, нема ни "нових одпризнавања".

Али, и то је, како је нагласила премијерка, ствар ширих разговора, зато што то није лако ни обећати, ни испунити, јер постоје државе које мисле својом главом и које данас могу да кажу да је њихова влада погрешила када је признала Косово, да то, ипак, није у складу да њиховим интересима.

"Не можемо ми тако лако да утичемо на те земље и да кажемо - немојте случајно да повучете признање... То је ствар друге дебате и дијалога, у којем треба и све друге ствари да се сагледају", рекла је Брнабић.

Поновила је да таксе и кампања за повлачење признања немају везе и да се између њих не може ставити знак једнакости.

"Таксе морају да се повуку да би се наставио дијалог, па ћемо онда све остало видети", рекла је Брнабић.