Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову

01. фебруар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће, без обзира на то која личност буде именована за изасланика за Косово, Берлин преко Брисела водити главну реч о решењу косовског питања.

Александар Вучић

Фото: ТВ Мост

Вучић је, у изјави ТВ Прва, казао да мисли да већ зна ко ће бити представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и вероватно БиХ.

Биће то неко од великог утицаја у Берлину, односно са великом подршком Берлина. Он ће бити под великим утицајем Берлина. Де факто ће, без обзира на то која је личност, Берлин преко Брисела водити главну реч, што за нас није лако, објаснио је он.

Вучић је, упитан шта је разговарао са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозепом Борелом, рекао да се ради о искреном пријатељу Србије, који разуме позицију наше земље.

Он је, према његовим речима постављао питање и у Приштини, а и овде, шта би то Србија добила за признање Косова.

За разлику од оних који мисле да је нормално да Србија мора да призна Косово и да је само питање тренутка када ће то бити, он је човек који долази из земље која није признала Косово И зна да ни Сспанија неће то да учини. Косово је са међуанродним представницима увек главна тема, 99 одсто времан оде на Косови. Они кажу немојте да рачунате да ћете бити део ЕУ, ако не решите то питање. То недвосмислено кажу, истакао је Вучић.

Указао је да је Борел професионалац, и да он мора да разговара и са Приштином, јер има Немце, Французе који су признали независно Косово.

Како да каже Ангели Меркел нећу да разговарам, то није реално. Он је добар човек, који разуме Србију, који разуме српске потребе и политичке ставове, рекао је он.

Вучић о влади у Приштини: Бог отац не зна кад ће је формирати

Бог отац не зна када ће се формирати влада у Приштини, а камоли Жозеп Борел, прокоментарисао је данас председник Александар Вучић упитан да ли је високи представник ЕУ из Приштине у Београд донео неку конкретну информацију о формирању тамошње владе.

Они су му рекли у понедељак, али то сам већ чуо више пута, приметио је Вучић.

Вучић је, за ТВ Прву, указао да постоји опасност ако лидер Самоопредељења Аљбин Курти буде желео да унизи Србе и Српску листу и да у владу изабере неког свог, приватног Србија.

То би значио крај сваког нормалног и рационалног разговора са Куртијем и његовом потенцијалном владом, подвукао је председник.

Додао је да је пред Београдом много проблема, те да не долази лак период за земљу, али да је важно да наша економија иде напред, и да морамо да чувамо мир и стабилност.