Насловна » Актуелно » Вести » Брнабић: Срби данас јачи фактор на КиМ, јер су јединствени
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Брнабић: Срби данас јачи фактор на КиМ, јер су јединствени

02. фебруар 2019. Извор: Танјуг

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да су Срби данас јачи фактор на КиМ него небројено пута раније, пре свега зато што су јединствени.

Ана Брнабић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Она је након састанка који су она и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић имали са политичким представницима Срба на КиМ, рекла да им је захвална, јер су своје разлике оставили са стране, што се заједно боре и што су се заједно изборили да буду озбиљан политички фактор који тражи уважавање.

"Без тог уважавања они неће подржавати никакве привремене владе у Приштини. Срби су захваљујући свом јединству и подршци председника Александра Вучића и целе Владе освојили 10 од 10 могућих мандата и одлучили да не подрже формирање владе у Приштини", рекла је Брнабић.

Она је додала да су са представницима Срба разговарали и о економији, односно о плану "Србија 2025" којим је за конкретне пројекте, економско оснаживање и бољи живот на КиМ опредељено 150 милиона евра.

Према њеним речима, представници Срба су обавештени и о разговорима са страним партнерима, попут пројекта авио линије Београд - Приштина, која ће да иде у прилог бољој економиј и стабилнијем региону.

"Разговарали смо и о увођењу железничког саобраћаја, али и важном аутопуту мира на коме радимо са партнерима из ЕУ, а који би ишао од Ниша, ка Мердарима, па кроз КиМ до Тиране и луке Драч. То је важан пут за Ниш, Топлицу, КиМ, али и повезивање са партнерима. Надам се да ћемо почети да га градимо до краја 2020", рекла је Брнабић.

Упитана колико на економски развој, али и све друге планове утичу таксе, Брнабић је поновила да због такси Србија губи милион евра дневно.

"Таксе су реално услов за било какву озбиљну привредну сарадњу. Ми смо чинили уступке да би доказали да желимо да будемо конструктивни, па смо тако потписали регионални роминг док су таксе на снази, али то је било важно и за наш народ на КиМ. Не постоје никакви озбиљни разговори пре укидања такси", рекла је премијерка Србије.

Она је додала и да очекује одлуку о повлачењу такси јер она "не приличи никоме у 21. веку", а штети и грађанима албанске националности.

Брнабић је казала и да што је јача економија Србије, веће су шансе да се више финансиралу разни пројекти, али и отварају нова радна места.

"Данас је борба за опстанак Србије и народа на КиМ економска борба да ти људи остану тамо и имају добре услове живота и зато нам је план Србија 2025 кључна. Жао ми је што се о нашем рејтингу више не прича. Имамо тиме додатне могућности да више урадимо за наш народ. Неке пројекте ћемо можда раније кренути да реализујемо", рекла је Брнабић и додала да желимо да то буде потопуно дугачије тамо где живи српски народ и да је битно да имају нормалан живот, инфраструктуру и перспективу.

"За то је кључна јака Србија", закључила је премијерка.