Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Српска листа неће подржати формирање Владе на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Српска листа неће подржати формирање Владе на КиМ

02. фебруар 2019. Извор: Танјуг

Српска листа неће гласати да пружи подршку формирању владе на Косову и Метохији, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић додајући да то не значи да неће разговарати са политичким представницима Албанаца у јужној покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је истакао да представници Срба неће препустити позиције у Скупштини, јер би, како је рекао, у Приштини то највише желели како би и они могли да донесу закон о отимању српских светиња.

Ђурић је у изјави за медије, након састанка са политичким представницима Срба на КиМ и премијерком Србије Аном Брнабић, казао да је оваква одлука донета имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене приштинске власти на фундаменталан начин изневерили поверење Срба и њихових представника, али и газила права српског народа.

“Имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене институције у Приштини на фундаменталан начин изневериле поверење српског народа на КиМ, да су својим деловањем газила колективна људска, економска, политичка права Срба на КиМ, српски представници су донели одлуку да не подрже својим гласовима формирање будуће Владе”, истакао је Ђурић.

Како је навео, истовремено Српска листа наставиће да спроводи мандат који је добила од српског народа на КиМ, да представља српски народ, са циљем да се снажно бори на сваком кораку за интерес српског народа, да спречи отимање имовине и наших светиња.

“Иако Српска листа неће подржати ову владу то не значи да неће разговарати са предстваницима Албанаца на КиМ и то са циљем заштите нашег народа и да се нормализују односи”, казао је Ђурић.

Додао је да су на данашњем састанку договорили и да ће српски политички представници на КиМ све своје одлуке о учешћу у привременим приштинским инстутицијама доносити уз консултације са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, Канцеларијом за КиМ и Владом Србије.

Честитао је политичким представницима Срба на КиМ на томе што разговарају са људима у Приштини који их често третирају као људе другог реда, а посебно на томе што исто говоре и у Београду и у Приштини.

Порука за политичке лидере Албанаца јесте да морају да уваже избор српског народа и да демонстрирају својим делима да “неће да хапсе, протерују”, да неће да спречавају економски развој Срба.

“Тако ћете показати да можемо да вам верујемо у будућности. Сада вам не верујемо, али вам пружамо шансу да нас демантујете да нећете хапсити, протеривати... Али, нећемо вам дозволити да газите српске интересе на КиМ”, казао је директор владине Канцеларије.

Ђурић је казао да је један од закључака даншњег састанка и тај да ће Србија наставити и снажно убрзати спровођење плана “Србија 2020 - 2025” на КиМ и снажно ће наставити да подржава улагање у српске средине у јужној покрајини у оквиру плана који је иницирао председник Александар Вучић.

У оквиру тог плана већ се реализује 348 пројеката, подсетио је Ђурић и додао да је на данашњем састанку договорено да подршка и помоћ буде још проширена и износиће додатних 150 милиона евра.

“То конкретно значи што се тиче стамбеног збрињавања на КиМ у наредних пет година ћемо моћи да се позабавимо заокруживањем процеса прибављања крова над главом за свако српско домаћинство на КиМ”, казао је Ђурић.

Подсетио је да је у претходне четири године реализовано 1.700 нових кућа и станова и додао да је у оквиру програма планирана изградња 4.700 потпуно нових стамбених јединица.

Програм подразумева и обнављање школа, домова здравља, као и изградњу путева, додао је директор владине Канцеларије.

“Мислим да је веома важно да и политички лидери Албанаца схвате да немају наспрам себе преостале Србе на КиМ, већ јединствен и слозен српски народ, Србију која је решена да проблеме решава на миран начин, али да је решена да буде гарант Србима и њиховом опстанку и останку и зато толико улажемо.

Данас је потврђено да је циљ Владе Србије и Канцеларије, да институције Републике Србије у 2020. години дођу до сваког српског домаћинства и да се настави са програмом и кампањом обиласка српских домаћинстава, која је започета од 01. јануара. 2020.

“Градоначелници српских општина на КиМ су и Нову годину и Српску Нову годину и Божић и све празнике имали обавезу да проведу радно, обилазећи српске средине на КиМ разговарајући са људима и извештавајући нас у Влади и Канцеларији да бисмо заједнички могли да решавамо конретне проблеме људи”, навео је Ђурић.

Појаснио је да се решавају конкретни проблеми јер је данас, како каже, борба за Косово и Метохију борба за опстанак и останак сваког нашег човека на КиМ.

“Борба за КиМ је данас борба за останак сваке наше породице и зато је наша обавеза да раздрмамо и да пробудимо наше институције и да дођу до сваког нашег домаћинства и до сваког нашег човека”, казао је Ђурић.

Ракић: Нећемо подржати владу,интересе бранимо у скупштини

Став Српске листе је да не подржимо конституисање будуће Владе у Приштини, изјавио је председник Српске листе Горан Ракић додајући да они борити за интересе српског народа у Супштини.

То значи да ми не желимо да будемо кочничари. Ми желимо да се боримо за интересе српског народа, казао је Ракић.

Додао је да како се борити у Скупштини у Приштини, знају најбоље посланици Српске листе када на сваки њихов предлог за боји живот Срба наиђу на неодобравање.

То поверење не постоји, али спремни смо да учествујемо у тим институцијама, наши посланици ће се борити, консултоваће Београд и увек ће бити уз свој народ, навео је.

Ракић каже да су на данашњем састанку договорили да као и до сада наступају сложно, јединствено и да никада неће доносити једностране одлуке без консултације са њиховом државом - Србијом.

Када је у питању интерес српског народа, увек ћемо бити овде у Београду, ово је наш главни град и увек ћемо консултовати и директора Канцеларије, премијерку и председника Вучића, рекао је.

Додао је да су наишли на разумевање у Београду да главни град Србије никада неће доносити самостално одлуке, које се тичу њих који живе на КиМ.

Говорећи о инвестиционом плану Србија 2020 - 2025 казао је да се сада осећа бољитак и сигурност, сигурност јер имамо државу Србију уз њих.

Исто тако видеће се разлика и 2025. године и све је то нама веома битно и важно јер живимо доле са нашим породицама", казао је Ракић.