Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Захтевамо хитно ослобађање Жарка Зарића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Захтевамо хитно ослобађање Жарка Зарића

12. фебруар 2020.

Хапшење Жарка Зарића, повратника у село Љубожда у општини Исток, бруталан је пример инструментализације правосуђа на Косову и Метохији у кампањи систематског застрашивања српског народа у покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Храбри појединци, који одлучују да се врате на своја огњишта у енклавама јужно од Ибра, сасвим сигурно су најугроженија демографска група на европском континенту, а међународна заједница, уколико јој је стало до сопствених вредности, мора да коначно стане у њихову одбрану.

Стратегија Приштине је очигледно да периодичним и готово насумичним хапшењима због наводних ратних злочина буде убијена свака помисао на повртак више од двеста хиљада прогнаних Срба.

Тајни спискови и монтирани процеси против Срба треба да зацементирају трагичне последице једног од најмасовнијих етничких чишћења и погрома у новијој историји, а приштинско правосуђе је пристало да игра срамну улогу у тој злочиначкој кампањи.

Они који данас говоре о геноциду Србије на Косову и Метохији треба да одговоре како се у међународном праву зове протеривање читавог једног народа, а потом и малтретирање и застрашивање оних који су упркос свему, захваљујући личној храбрости и упорности, остали да живе у немогућим условима, изложени сталним притисцима и претњама.

И ово хапшење је само још једно од упозорења да се у Приштини континуирано успоставља и учвршћује један опасан и агресиван етноцентрични политички систем, који свима, осим Албанцима, ускраћује право на постојање на Косову и Метохији.

Захтевамо хитно ослобађање Жарка Зарића, или пружање кредибилних доказа да се он основано сумњичи за тешко кривично дело, иако је пре три године као повратник на КиМ прошао све провере приштинских привремених институција. Канцеларија за Косово и Метохију ће, у сваком случају, нашем сународнику обезбедити адвоката и сву потребну правну помоћ.