Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Важан дан за повезаност са јужном покрајином
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Важан дан за повезаност са јужном покрајином

14. фебруар 2020. Извор: Танјуг

У Минхену ће бити потписана изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине, а директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оцењује да је данас важан дан за повезаност главног града Србије и највећег града у јужној српској покрајини.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Када се то једног дана реализује доћи ће до обнове железничке пруге између Приштине, Подујева и Мердара и даље према Нишу. Када та пруга буде обновљена, теретни саобраћај, односно роба из централне Србије, моћи ће много брже да долази на КиМ, као и путници", рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Истовремено, како је оценио, Београд и Приштина ће бити много боље повезани.

Ђурић је казао да се приликом договарања документа водило рачуна да интереси Београда буду максимално заштићени, да све буде у складу са Уставом, а да привреда мозе да има корист, као што имају и од договора око авио-линије.

"Мислим да наша привреда може да има корист од тога, као што сматрам да од авио-линије која је у начелу договорена можемо да имамо корист у будућности", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да је ово сад писмо о намерама, а не неки правни формални акт.

"То је израз политичке воље да се та линија установи, а у наредном периоду очекује нас рад на њеном успостављању", поручио је Ђурић додајући да су Железнице Србије, надлежно министарсво и Влада Србије спремни да на томе рада.

Говорећи о Минхенској безбедносној конференцији, Ђурић истиче да се делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, труди да представи саговорницима, какво је стање и са чиме се суочавају Срби на КиМ, као и какви су изазови, као што је забрана преласка административне линије српских кошаркашких тимова.

"Ми се трудимо да нашим саговорницима представимо правни, политички и морални аспект ситације. Задовољан сам досадашњим разговорима иако нису лаки, већ напротив веома тешки. Мислим да је веома важно да чују конкретне аргументе Срба изражене у бројкама који говоре о количини напада", додао је он.

Председник Вучић јуче је имао разговор са изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, а Ђурић оцењује да је веома значајно што је са тог разговора отишла јасна порука да таксе морају да буду укините, и да не треба да буду замењене новим мерама, које би имали циљ притиска на Србе на КиМ.

"Овде смо разговарали великим делом о комерцијалним питањима, као што је боље повезивање, како наша роба брже да стиже на КиМ, ако таксе буду укинуте", објаснио је Ђурић, додајући да би после две деценије имали поново железнички саобарћај између Београда и Приштине.