Насловна » Актуелно » Вести » Потписано Писмо о намерама, Вучић: За бољу будућност и мир
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Потписано Писмо о намерама, Вучић: За бољу будућност и мир

14. фебруар 2020. Извор: Танјуг

У Минхену је јутрос потписано Писмо о намерама за обнову желелезничког саобраћаја између Београда и Приштине, у присуству председника Србије Александра Вучића, специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника косовских привремених институција Хашима Тачија.

Александар Вучић и Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи. Срећан сам што видим данас напредак и много хвала Трампу и Гренелу у име Србије, јер сви осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије", рекао је по потписивању документа председник Вучић.

Он је такође захвалио председнику САД и амбасадору Гренелу на великом инетресовању за овај регион.

"Људи желе посао, наду, економију и бољи живот. А значај овог што је потписано су нови послови", истакао је Ричард Гренел.

Амерички дипломата каже да, као што је председник САД Доналд Трамп рекао да је поносан на америчку економију, тако је и он поносан када се људима обезебеди посао.

"Желимо да унесемо енергију у овај процес, дијалог, и да не гледамо само политичка питања", истакао је Гренел и још једном констатовао да људи желе посао.

Косовски председник је захвалио изасланику Гренелу што је учинио могућим ово Писмо о намерама.

"То је још један корак напред, после договора о отварању авиолиније Београд Приштина. То је врло позитивна порука, да ће бити више мира, посла и економије", рекао је Тачи и додао да верује да је ове године могуће постићи коначан споразум са Београдом.

У име Београда Писмо је потписао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а за приштинску страну - представник Дирекције за железнице.

Документ је потписан у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Писмо о намерама за обнову авиосаобраћаја између Београда и Приштине потписано је 20. јануара у Берлину, са компанијом "Луфтханза".

Вучић: Срећан сам што данас видим напредак, хвала Трампу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Минхену да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, те захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу.

"То није нешто што је повезано са политиком. Није било лако преговарати са Приштином, али веома сам срећан што данас видим напредак. Још једном захваљујем вама господине Гренел и председнику Трампу на овим иницијативама које представљају једини пут за Србију и сви ћемо се много боље осећати у будућности и бићемо способни да стабилизујемо регион и обезбедимо мир за наредне деценије за становнике целог региона Западног Балкана", нагласио је Вучић.

Вучић је то рекао након потписивања Изјаве о намерама за успостављање железничке линије Београд - Приштина, као и за завршетак изградње аутопута између та два града.

"Срећан сам што видим данас напредак и много хвала председнику Трампу и Гренелу у име Србије, јер осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије", рекао је Вучић након потписивања у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи, истакао је Вучић.

Такође, захвалио је председнику САД и амбасадору Гренелу на великом инетресовању за овај регион.

Вучић је рекао да је Гренел упућен у политичке околности у региону и како да помогне у даљем раду на слободи кретања људи, робе капитала и услуга.