Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Србија није поражена, настављамо борбу за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Србија није поражена, настављамо борбу за КиМ

17. фебруар 2020. Извор: Танјуг

Проглашењем независности Косова пре 12 година погажено је међународно право, згажена је Повеља УН која прописује суверену једнакост свих чланица и забрањује промену територијалног интегритета, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је за ТВ Пинк казао да 17. фебруара 2008. године није поражена Србија, већ је она наставила борбу.

Ђурић је подсетио приштинске лидере да у преамбули Устава Србије стоји да је аутономна покрајина КиМ саставни део Србије, да има суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије.

Подсећа и да у Уставу пише да је територија Србије јединствена и недељива, а границе неповредиве.

"Желим да подсетим да су Повеља УН и Устав Србије важећи акри. Позивајући се на право и правду, на челу са председником Александром Вучићем, успели смо да у претходних неколико година доведемо до повлачења 18 признања једнострано проглашене независности КиМ", казао је Ђурић.

Навео је и да је до сада спречено чланство Косова у 12 великих међународних организација од Интерпола, Унескоа, Светске царинске организације...

Ђурић је подсетио и да је председник Вучић властима у Приштини предочио да их не признаје четири петине човечанства, који живе у државама које нису признали лажну независност Косова.

Стрпљивим радом, како је рекао, Србија је данас успела да побољша своју преговарачку позицију, док је истовремено Приштина прекршила међународно право по питању такси, а за то што нема дијалога Боограда и Приштине, додаје, они су једини кривци.

Подсећа и да је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел рекао да Унија нема став по питању статуса КиМ и да не прејудицира будуће решење, већ да се залаже за постизање компромиса.

"Приштинским званичницима је чак јавно рекао 'то што сте ви једнострано прогласили независност још увек не значи да сте независна држава. Нисте независни док год вас не признају државе у окружењу, УН, док немате неку врсту политичког договора са Београдом", навео је Ђурић.

Он је указао и на конструктиван однос Београда, који се, каже, залаже за компромис, мирно и дипломатско решење, а да председник Вучић не пропушта прилику да на сваком састанку укаже на положај српског народа на КиМ.

Став Србије је, казао је Ђурић, да нема политичких преговора док су таксе на снази, али да Београд настоји да се повеже са својом јужном покрајином жележницом, авиолинијом.

Упитан да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија да је све урађено "њему иза леђа" у вези с потписивањем писама о намерама у Минхену, Ђурић каже да је увек страховао од садржине докумената, али да је поносан на писма о намерама за успостављање железничке линије до Приштине, завршетак аутопута и успостаљање авиолиније.

"Био сам искрено срећан што смо на крају добили акте и документа која гарантују наш суверентитет и у ваздушном простору, али и да се у железници бирају руте које нама одговорају", навео је Ђурић.

У интересу Србије је, како је казао, да Приштина и Београд буду повезани железницом и то линијом Приштина- Подујево-Мердаре, а не линијом од Краљева до Косовске Митровице и да се отвара питање статуса железничке инфраструктуре на северу КиМ.

Ђурић је навео и да је важно што је Контрола летења у Београду задужена и за ваздушни простор изнад КиМ.

Чудно је, међутим, приметио је, да има политичара који се противе повезивању Србије са јужном покрајином, јер је пре увођења такси годишњи промет робе из централне Србије са КиМ био више од пола милијарде евра.

"Наша роба је и даље доминантна само се сада шверцује преко Северне Македоније, Албаније и на томе профитирају управо лидери сепаратиста који се наводно залажу за таксе, а у ствари су сви основали фирме за препакивање производа из централне Србије", навео је Ђурић.

Он је закључио да "лажна независност Косова" није само политички већ и економски пројекат, о чему сведочи чињеница да лидери ОВК нису имали ништа пре 25 година, а да су сада мултимилионери.