Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Београд ће наставити да инсистира на ЗСО
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Београд ће наставити да инсистира на ЗСО

18. фебруар 2020.

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је идеја о формирању "Заједнице српских општина кључни елемент првог бриселског споразума и истиче да ће Београд на сваки начин наставити да инсистира на томе да она буде успостављена како би се Србима на КиМ гарантовала ефикасна заштита колективних права.

 Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Приштина је обавезу да формира ЗСО преузела пре 2 493 дана и тврдоглавим одбијањенм, да то учини потпуно је обесмислила дијалог и изгубила кредибилитет чак и у очима оних од којих је до сада добијала бланко подрску", рекао је Ђурић за Политику поводом седам година од када јен потисан Бриселски споразум.

Ђурић напомиње да је од америчког амбасадора Ричарда Гренела стигла порука да се од Приштине очекује безусловно укидање такси и да администрација председника Трампа, како изгледа, "неће подржати самовољу и каприце Приштине и њено бахато избегавање обавеза нити замену такса другим видом баријера, попут некаквих такозваних реципроцних мера".

"Јер како истичу, у таквим условима америчка улагања у овом региону неће имати очекивани ефекат", казе Ђурић.

Наглашава да је Москва доследна у својој традиционалној подршци Србији.

"Остаје да видимо да ли ће свестрани притисак међународне заједнице на Приштину уродити плодом", казе Ђурић.

Политика потсећа да је бриселски споразум потписан пре седам година, а да никоме није јасно да ли је мртав или је на апаратима за одржавање.