Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Видећемо да ли ће Гренел остати изасланик за преговоре између Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Видећемо да ли ће Гренел остати изасланик за преговоре између Београда и Приштине

20. фебруар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је данас да је постављање Ричарда Гренела на чело 17 обавештајних служби САД важна вест, али да ће се тек видети како ће се то одразити на америчку улогу у дијалогу Београда и Приштине, као и да ли ће Гренел остати специјални изасланик за преговоре између Београда и Приштине или ће то бити неко други.

 Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је казао да разговори које је српски тим водио са Гренелом нису били лаки, али да је он у том посредовању имао прагматичан став који је довео до резултата - потписивање писма о намерама за отварање железничког саобраћаја и изградње ауто-пута који ће повезати Београд и Приштину, као и обнављање авио-линије.

"Честитам Гренелу на новој позицији. Реч је о позицији која значи да је он сада координатор 17 обавештајних служби и да управља буџетом од 56 милијарди долара, као и да је особа задужена за дневни брифинг председника САД. Надам се да је оно што је Гренел постигао у разговорима Београда и Приштине допринело његовој садашњој функцији", рекао је Ђурић за ТВ Хепи.

Према његовим речима, Гренел је искрени амерички патриота који се бори за интересе своје земље, али је на функцији преговарача гледао да помогне бољем инфраструктурном повезивању, што, истиче Ђурић, није било у супротности са српским интересима.

"Нама је било у интересу да се изгради ауто-пут и да се боље повежу српске општине на КиМ са централном Србијом, да се обнови железничка линија, нама је у интересу да се укину таксе, на чему Гренел, такође, инсистира", подвукао је Ђурић.

Каже да је председник Александар Вучић неколико месеци раније, када, наводи, многи у свету нису видели политичку тежину Ричарда Гренела, увидео да је реч о једном од најближих људи од поврења Доналда Трампа.

Због тога је, додаје Ђурић, Вучић целом српском тиму за преговоре дао смерницу да са Гренелом направи добру и квалитетну реалацију.

Говорећи о првом сусрету са премијером привремених косовских институција Аљбином Куртијем у Берлину, Ђурић каже да је у том разговору поручио Куртију да Србија поштује вољу албанског народа на КиМ и да очекује да, за разлику од његових претходника, покаже поштовање према српском народу.

Упитан о ратној одштети коју је Курти најавио да ће тражити од Србије, Ђурић је казао да Приштина не може да тражи ратну одштету од сопствене државе.

"Они су били герилци који су на нелегалан начин организовали оружани устанак. Овде може да буде реч о кривицној одговорности терориста некадашње ОВК, а не о ратној одштети", рекао је Ђурић.

Додао је да је то и председник Вучић отворено рекао Куртију на панелу у оквиру Михенске конфренције о безбедности, уз навођење шта је све терористичка ОВК починила српском народу на КиМ.

Ђурић честитао Гренелу: Важан корак у плодоносној каријери

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић честитао је данас Ричарду Гренелу на именовању за вршиоца дужности директора Националне обавештајне службе САД.

"Ово именовање је важан корак у амбасадоровој плодној каријери и додатано га афирмише као патриоту своје земље и професионалца. Срећно", написао је Ђурић на Твитеру.

Амерички председник Доналд Трамп именовао је Гренела за вршиоца дужности директора Националне обавештајне службе.

Гренел, који је амбасадор САД у Немачкој, од октобра је и специјални изасланик америчког председника Трампа за преговоре Београда и Приштине.