Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Чекамо укидање приштинских такси
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Чекамо укидање приштинских такси

03. март 2020. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је током посете Вашингтону имао велики број састанака у само 48 сати и да се делегација Србије видела са свима који о нама одлучују. Каже да чека укадање приштинске таксе како би се разговарало о суштинским стварима.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се у Белој кући са Хашимом Тачијем, уз учешће америчких званичника Ричарда Гренела и Роберта О' Брајена. У изјави за РТС, Вучић је рекао да је то био уобичајен разговор и да чека укидање такси како би се разговарало о суштинским стварима.

Он је поновио да ће у наредним данима, колико сутра или прекосутра, бити нових повлачења признања Косова.

"Ја сам од Албанаца тражио само једну ствар, а то је да се не кандидују за различите организације и институције. Немојте да нас терате да ангажујемо све своје капацитете, дајте да док разговарамо ви не идете на додатна признања и пре свега на додатна кандидовања у Интерполу, Унеско и све друге међународне организације. Али они то никада нису хтели да прихвате јер 'ко смо ми да их спречавамо' јер је смисао њиховог постојања да улазе у међународне организације и институције", нагласио је председник Србије.

Председник је рекао да је имао велики број састанака у само 48 сати и да се делегација Србије видела са свима који о нама одлучују.

"Мислим да ти људи не желе да од мале Србије праве непријатеља, већ желе да са Србијом сарађују. И наше је да то користимо. Посебно сам задовољан што сам видео њихов већи интерес да инвестирају и у нашу земљу и у регион. По том питању сам пун оптимизма, даљег ширења наше економске сарадње", рекао је Вучић.

Председник Србије каже да то неће бити лако пре свега због односа са Приштином али верује да Србију данас гледају другачије него пре само пар година и деценија.

"Ми морамо да разумемо које је наше место у свету, да знамо колики смо, колика нам је снага економије и да добро поставимо наше циљеве. Да се не залећемо као што смо се раније залетали, да не правимо грешке, да чувамо своју децу и своју земљу, своју отаџбину. А без пријатељског односа Америке према Србији, да имамо Америку на страни будућности Србије плашим се да то није могуће", закључио је председник Србије.

Председник је данас у Вашингтону рекао да је захвалан америчким званичницима на јасном ставу о питању статуса Косова и што желе да чују Србију и њене проблеме.

На Пентагону су се завијориле заставе Америке и Србије, а председник Вучић у Белој кући разговарао је са Робертом О' Брајеном, саветником америчког председника за националну безбедност.