Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Нема никаквих великих планова, нити договора око КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Нема никаквих великих планова, нити договора око КиМ

04. март 2020. Извор: Танјуг

Не постоји никакав велики план, нити договор о решењу косовског питања, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и поновио да је његов услов за суштинске разговоре о том питању претходно укидање такси.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је по повратку из Вашингона рекао да је ових дана било пуно неиститина и да жели грађанима да каже пуну истину о чему се разговара, које су теме на столу и шта је то што чини Србија по том питању.

"Било је много неистинитих вести како су постигнути неки велики договори, како постоји план. О томе се разговара, али ништа од тога не постоји", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Приштини поручује да ће Србија наставити да ради на даљем повлачењу признања, све док они не одустану од покушава уласка у међународне организације.

Вучић је, у обраћању грађанима, рекао да га у наредних десет дана очекује одлазак у Берлин, где ће имати важне разговоре са канцеларком Ангелом Меркел, а најважнија тема ће бити Косово, где ће поновити наше ставове.

Што се тиче примедби људи из Приштине како нашим деловањем за повлачење признања шаљемо лош сигнал на њихову "добру вољу", рекао је да је стотину пута упозоравао да држава мора да одговори на захтеве Приштине за пријем у међународне организације пре завршетка дијалога.

"Оног секунда када потпишете да нећете пре краја дијалога, а да ли ће он бити успешно окончан или не не знамо, привремено потпишете да нећете тражити пријем у Интерпол, Унеско друге међународне организације, спремни смо да не идемо на даље повлачење признања", поручио је Вучић.

Рекао је да, ако се прави договор, то мора бити компромис и да је све ово што је рекао говорио и пре три године, и пре годину и по.

“Ништа се у нашој политици није променило", рекао је и указао да је за нас од кључног значаја да сачувамо мир и стабилност.

"Онима који мисле да је време за ратним покличима на свим странама, желим да кажем да би тако викали једно вече, а други дан већ би говорили како смо уништили Србију и будућност наше деце.

Да учествујем у таквим политичким теревенкама не пада ми на памет. Чуваћу земљу од дестабилизације, чуваћемо националне интересе које нису умели они да чувају од 2000. до 2012., а ни од 1990-тих до 2000", нагласио је он.

Данас, према његовим речима, имамо најпаметнију, најодговорнију политику која даје резултате.

Пренео је да је у САД разговарао о ономе што је и тема на регионалним скуповима, што многи називају Мини Шенгеном, као што је питање како да установимо авионску и железничку линију са Приштином.

" Веома је важно што железничка пруга треба да иде истом трасом као и путни правац, аутопут који градимо од Ниша, преко Прокупља, Куршумљије, Мердара и Приштине.

То је важна ствар за наш народ на КиМ, на југу и на централном Косову", рекао је Вучић.