Насловна » Актуелно » Вести » Канцеларија за КиМ: Тамо где се влада претњама, застрашивањем и насиљем нема места дијалогу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Канцеларија за КиМ: Тамо где се влада претњама, застрашивањем и насиљем нема места дијалогу

08. март 2020.

У последње време на Косову и Метохији су све учесталији напади исписивањем провокативних и претећих порука на школским објектима у већински српским срединама, јер очито они који стоје иза таквих напада рачунају са тим да ће најефикасније онеспокојити и застрашити српски народ таргетирајући децу.

Канцеларија за Косово и Метохију

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Јутрос је, наиме, на помоћном објекту Основне школе "Миладин Митић" у Преоцу, у близини Грачанице, исцртан графит црвено-црног албанског двоглавог орла, и то на истом месту где је пре мање од месец дана био исписан графит УЧК са претећим порукама српском становништву.

Ово је права слика односа Приштине и тамошње владајуће већине према Србима на Косову и Метохији.

Тамо где се влада претњама, застрашивањем и насиљем нема места дијалогу, и Срби на Косову и Метохији су данашњу шовинистичку поруку добро разумели, али их то неће поколебати у намери да се боре за своја права и опстанак на својој земљи.

Овакве ствари догађају се онда када полиција не ради свој посао и када политичке структуре систематски стварају климу мржње и неповерења и продубљују етничку дистанцу између Срба и Албанаца.

Овакве поруке циљају оне најрањивије, српску децу, и поставља се питање када ће међународни представници на Косову и Метохији најзад увидети да ситуација позива на узбуну и хитно и одлучно деловање пре него што великоалбански шовинизам у нашој јужној покрајини прерасте у отворено насиље.