Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић и Боцан-Харченко о блокади Приштине и ситуацији на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић и Боцан-Харченко о блокади Приштине и ситуацији на КиМ

01. јун 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком, којем је још једном потврдио да је Србија опредељена за пут дијалога о трајном и одрживом решењу за питање своје јужне покрајине, и да је доследно на становишту да се то решење може тражити искључиво у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Устава Србије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Саговорници су размотрили ситуацију након увођења блокаде Приштине на теретни саобраћај и промет робе из централне Србије, сагласивши се да понашање владе привремених институција у Приштини изускује оштру и одлучну реакцију међународне заједнице.

Информишући саговорника о проблемима и положају Срба на Косову и Метохији, Ђурић је амбасадору Боцан-Харченку још једном захвалио на братској подршци коју Русија пружа Србији у настојањима да се у међународној арени избори за своје државне и националне интересе и заштиту свог народа у јужној покрајини.

Пријатељство Србије и Русије је, према Ђурићевим речима, трајно и несаломиво, и у наредном периоду ће, уверен је, бити додатно учвршћено сарадњом наших двеју држава и пријатељством председника Александра Вучића и Владимира Путина.

Ђурић је овом приликом и лично честитао амбасадору Боцан-Харченку 75. годишњицу победе над фашизмом и изразио задовољство због тога што је Србија позвана да на највишем нивоу буде представљена на војној паради у Москви 24. јуна.