Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Укидање такси први тест нове косовске владе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Укидање такси први тест нове косовске владе

04. јун 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да ће укидање приштинских такси, мера реципроцитета, блокада и притисака на Србе у покајини, бити први тест нове владе у Приштини којим ће показати однос према коалиционом споразуму са Српском листом.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он је на ТВ Хепи рекао да српска листа у новој влади има већи иниституционални утицај, јер она зависи од подршке српских посланика а све то може да доведе до релаксације односа Београда и Приштине.

"Чека нас тешка борба за очување наших интереса на КиМ, зато је важо да на кормилу имамо човека који има кичму и карактер и храброст да каже не када се од Србије тражи да буде понижена, да направи устпуке који значе гашење и гушење наших националних интереса. И зато је то што председник Вучић вуче стратешке конце најбољи залог очувања Србије на том подручју", рекао је Ђурић.

Он је, међутим, додао да не треба имати превише илузија, јер се став новог косовског премијера Авдулаха Хотија према Београду не разликује много од става Хашима Тачија и Аљбина Куртија.

"Ми можемо да будемо орјенитсани само на њихова дела, не на речи, и све што учине а да води ка нормализацији односа, укидајну блокаде, такси ... за нас је мерљиво, и биће поздрављено", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, нова влада ће сигурно бити влада од које ће међународна заједница и Српска листа захтевати нормалније односе према Београду и Србима.

Ђурић је поновио да Приштина новим мерама тражи да институције признају независност Косова, тако што ће и свака фабрика то учинити наводећи у декларацији Р. Косово.

"Не треба да нас изненађује њихова фрустрација. Тим Александра Вучића направио је преокрет спустивши рампу на независност. Почео је да је потапа тако што је 18 земаља повукло признање, што је спречено чланство у међународним организацијама, што је довело до све снажније кризе легитимитета лажне државе", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије је на ТВ Хепи рекао да је свему томе допринело и српско јединство и консолидовање политичке сцене у покрајини и што је паралелно са тим Србија јачала.

Додао је да се не би изненадио када би у наредном периоду притисци на Србију порасли.

"Али нема дилеме, Србија своје достојанство неће продавати, цео тим на челу са Вучићем наставиће да се бори", рекао је Ђурић и додао да ће кретања везана за КиМ наредних година одредити, не то што кажу Курти, Тачи или Хоти, већ то колико ће Србија наставити да јача.

Ђурић је рекао и да нико не зна како ће изгледати будући разговори Београда и Приштине и додао да је уверен да то чак не знају ни неки од учесника тог мозаика унутар кога је потребна комуникација свих великих сила, ЕУ, и унутар ЕУ и САД, Русије и Кине.

Оценио да је Вучић главна тема и мета у Приштини и многим земљама у региону.

"Данас је потпуно јасно да га нападају, јер у њему виде главни стуб заштите српских национални и државих интереса", рекао је Ђурић.