Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Чврсто ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

06. јун 2020. Извор: Танјуг

Борићемо се чврсто и снажно за Косово и Метохију, наше интересе и права нашег народа, али за нас нема срећног решења, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је истакао да се не може очекивати да ће велике силе и кључне земље променити свој став о независности тзв. Косова, те став да нема промене граница садашњег Косова у односу на Србију.

То је, истакао је Вучић за Прву тв потврдио и Жозеп Борел.

Пред нама је шест месеци тешке политичке борбе за наше националне интересе на КиМ и за права нашег народа тамо.

Председник је рекао да очекује да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак одмах после избора 21. јуна дође у Београд и Приштину.

“Очекујем и разговоре са Ричардом Гренелом, и са свима који се интересују за решавање питање КиМ”, рекао је Вучић.

Ипак, истиче, за нас ту "нема срећног решења”.

Како год да буде решење, Београд не може да буде нарочито задовољан, понавља председник Србије и додаје да лагањем или варањем људи не би ништа могао да постигне.

“Шта да радим (што Срби то не воле да чују). Да их лажем да ћемо да добијемо излаз код Валоне, а да ћемо у Елбасану не знам шта да радимо…. Да ће у Качанику да дочекају српску репрезентацију када нешто постигне…”, упитао је Вучић.

Додао је да његов посао, као председника Србије, није да обмањује људе.

Није суштина моја судбина,већ судбина КиМ, Србије и народа

Није суштина моја политичка судбина по питању Косова, како то мисли опозиција, суштина су наши национални и дрžавни интереси на Косову и судбина наšег народа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за Прву тв указао да, на жалост, не можемо у Србији да постигнемо консензус: "Јер, неки чекају да ће Вучић да се саплете око Косова као да су оставили у аманет златну уштеђевину. Ццекамо да се склони Косово као терет, па ћемо ми да га склонимо", сажео је Вучић став опозиције по питању Косова, као да је реч о дневно политичком питању, а не националном и државном интересу.

Вучић је указао да је јуче после дугог времена слушао изборне блокове политичких противника, да чује шта мисле по питању КиМ, а да је чуо о краљевима, који треба да дођу, иако није чуо који, као и како треба да укинемо паук возила, да се вратимо на 1891. годину...

"Наш посао је да будемо озбиљни И одговорни, да народ не лажемо И да се чврсто И снажно боримо за интересе народа. Борићемо се за наше нациналне И државне интересе и наш народ на КиМ. Борили смо се у немогућим условима ť, нагласио је он, подсетивши на околности које су постојале од Прве Призренске лиге, па до једностраног проглашења независности.

"Људи треба да имају у виду шта је то што смо наследили и каква је ситуација у којој смо морали да се налазимо и сачувамо све што је могуће, вратимо Косово на и за преговарачки сто, указао је он.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је пред нама шест месеци, до годину дана тешке политичке борбе за наšе националне интересе паво нашег народа на Косову И Метохији, али И нашу земљу, у којој морамо да се понашамо одговорно, И не повећавамо очекивања грађана, али уједно да будемо довољно чврсти И јаки да знамо шта може, а шта не.

Вучић је, у "Јутру" ТВ Прва, казао да очекује притиске у наредном периоду, јер се мора имати на уму да је Косово чедо запада.

"Није у питању став Приштине да морамо да их признамо, већ то што они неће вршити притисак на њих јер је то исто што занима И њих чије је чедо Косово. Приштина је послала безброј негативних порука, бесмислене ствари су направили, али они су њихово чедо. Имам троје деце, могу да ураде било шта, могу да будем објективан па да их критикује, али ћу их увек волелти највише. Они су у колевку ставили Косово, подизали, да је дете мало поодрасло почело да чини нестаслушке. Нису Албанци створили ентитет већ Американци, Немци и остали", објаснио је он.

Вучић је казао да морамо увек имати то у виду, као И неповољну структуру становништва на Косову по нас.

"Морамо да се боримо у чудним околностима, чувамо мир и стабилност, И уједно обезбеђујемо напредак наше државе И нашег народа. Нису то лаке ствари".

Заблуда је мислити да ће своје одлуке у вези Косова променити САД, Немачка и Француска.

Што се тиче решења по примеру две Немачке, Вучић казе да када се неки обрадују на то не разумеју шта то значи.

"Они кажу Косово у садашњим границама, границама непроменљивим према Србији. Зато нисам разумео радост неких ť, констатовао је он додајући да често волимо нешто наивно да тумачимо.

Вучић: Добра одлука Приштине да се укину мере забране трговине

Председник Србије Александар Вучић поздравио је данас одлуку Приштине да укине све забране трговине са Београдом.

Вучић је, поводом одлуке привремених власти у Приштини, рекао да верује у снагу српске економије, наших компанија и да се мозе успоставити добар бизнис однос Срба и Албанаца, од којег и једни и други могу имати велике користи.

Вучић: Нема код мене “танте за кукурику”

Од 2016. године Београд инсистира на једном - да смо спремни да на 90 дана обуставимо кампању за повлачење признања Косова, само уколико Приштина престане са тражењем чланства у међународним организацијама, и то је наша јасна порука, истакао је председник Александар Вучић.

“То је танте за танте. Танте за кукурику нема код мене”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Како је рекао, у разговорима од 2016. године постоји само један услов - да нама неће бити потребна кампања за повлачење признања Косова оног момента када Приштина престане да тражи чланство у међународним организацијама.

“Обавежите се да не тражите пријем у Интерпол, Унеско, друге организације. Суспендујте те ваше покушаје, и ми ћемо наше на 90 дана. То је јасна порука, коју смо рекли и Гренелу”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Приштина то одбија, јер њени званичници сматрају да би то било “одуставјање од њихове државности”.

“А, ако они то не желе, не желимо ни ми. Не можемо да уђемо у ринг са обе везане руке…”, рекао је Вучић.