Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Отворен простор за дијалог, чекам шта ће бити предложенo
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Отворен простор за дијалог, чекам шта ће бити предложенo

07. јун 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић каже да укидањем мера отворен простор за дијалог са Косовом и да очекује долазак специјалног представника Европске уније за дијалог Мирослава Лајцака у Београд и Приšтину после избора у Србији 21. јуна.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

У интервјуу за Радио Слободна Европа Вучић је поручио да је одустао од великих иницијатива за решавање питања Косова и да чека šта ће бити предложžено.

"Укидањем мера отвара се могућност да почнемо да разговарамо, уколико та мера остане и опстане дуже од неколико дана и верујем да то није питање прегањања и надгорњавања између две стране, већ је питање суšтине, питање слободног протока роба, услуга, људи и капитала", казао је Вучић.

Каже и да сматра да је ту реч о једној од најваžжнијих слобода савременог света, те да је уверен да ће то добро да утиче на економију и Београда и Приштине, на људе.

"Дакле, не само Србе, већ и Албанце, да ће то да створи неку врсту оквира да наше бизнис заједнице могу да сарађују неупоредиво боље. Наравно, то ће отворити могућност за политички дијалог између нас", поручио је.

Упитан када конкретно очекује почетак дијалога, наводи да би то могло бити по окончању српских избора крајем јуна, када очекује долаза Лајчака у Београд и у Приштину.

Вучић, међутим, није коментарисао изјаву косовског председника Хашима Тачија да неће ићи у Брисел, наводећи да су то "њихове унутрашње ствари".

"Неко жели да каже да хоће да чује или слуша само Американце, а не Европљане, а са друге стране имаћемо оне који ће да кжу да су отворени за Европљане, тако да ће свако своју причу да прича", каžе Вучић те додаје да не треба заборавити да су "они чедо и америчко и немачко и свих оних који су стварали независност Косова", те да ће šта год да ураде увек имати "попуст и добру вољу" оних који су створили или стварали независност Косова.

Ми, напротив, како примећује, нисмо у тој ситуацији и не моžемо да избегавамо разговор.

Упитан како увиди улогу Америке, а како ЕУ у дијалогу каžе да није у реду да о томе јавно говори, те напомиње: Ми смо на европском путу, а са друге стране Америка је највећа светска сила и сада ви очекујете од мене да се замерим једнима или другима".

"Сувиšе смо ми мали да бисмо то могли да урадимо и да бих имао право да Србију доведем у теžу позицију. То ми не пада на памет. Ми разговарамо са свима. Новинари, не ви, већ многи новинари који су са нама разговарали увек разговарају о техничким питањима - када ће доћи датум, када ћете да разговарате, али нико не прича о суšтини", примећује Вучић.

Подсећа да он све време пита: ако ви будете повукли своју žељу за учлањењем у међународне организације на 60 дана, нема проблема, ево ми ћемо под тим условом да прекинемо кампању одпризнавања на 60 дана.

У том контексту каžе да то и није проблем, већ техника, а да је његово питање суšтина, а то је питање šта је дијалог, о чему разговарамо и šта је оно šто би требало да дође на крају дијалога. "Јер, ако је то само - хајде Срби признајте независност Косова, да заврšимо са том прицом, то на такав начин свакако неће ићи", поручује.

На молбу да коментариšе свој став који је виšе пута наводио, а то је да ће Косову покуšати да Србија добије највиšе могуће, а да изгуби најмање могуће, Вучић прецизира: "Најмање šто мора".

Šта види као реšење, на то питање Радија Слободна Европа, српски председник одговара: "Не видим. Када сам видео онда су сви рекли да све šто видим лоšе видим, да сви они који су ван Балкана и који немају везе са Србима и Албанцима боље да они реšавају тај проблем него они који су директно умеšани у проблем, они о чијој се кући ради, а то су Срби и Албанци. А то је иначе понаšање великих сила већ виšе од 150 година на овом простору".

"Дакле, они имају свој интерес и своје одлуке, они мисле да је ваžно да њихови циљеви буду поšтовани, испуњени, а не секирају се šта о томе стварно мисле Срби и Албанци. И зато сам ја и у Уједињеним нацијама када сам говорио - пустите балканске народе да сами уредују своје односе и у проšлости би било много мање крви и много мање проблема. Али ја сам довољно свестан да смо сви ми заједно мали и да це наравно увек бити оних на Балкану који це гледати да се додворе тим великима, много виšе него да са својим пријатељима или комšијама направе боље односе", наводи Вучић.

Због тога је, каžе, одустао од неких великих иницијатива и чека да види šта ће нам бити предлоžено.

"И ако ме питате, зато сам то рекао, šта је то конкретно šта очекујем. Не очекујем ниšта. Не знам šта ће. Када каžем неšто ће бити, али не знам šта бих очекивао. Ниšта конкретно", каžе Вучић.

Каžе и да не постоје никакви рокови, да ће Србија да разговара у доброј вери и са žељом да обезбедимо мир и стабилност у наредним деценијама, јер, како наводи, Срби и Албанци су два највећа народа на Западном Балкану и то ће бити случај и за сто година и за 200 година.

"Да ли цемо успети да обезбедимо ту врсту стабилности, да ли цемо имати довољно разумевања за оне друге, да ли цемо имати довољно памети да потраžимо компромис, а не само да траžимо нацин како да окривимо другу страну, то је вец друго питање", напомиње српски председник.

Упитан šта су по њему црвене линије кад је у питању Косово,објаšњава: "Када год говорите о црвеним линијама, ви нисте спремни за разговор. Šто не знаци да оне не постоје. Али када поцнете да говорите о томе као šто говори албанска страна која каžе - а не, не, цело Косово је наšе, па цемо јоš мало да узмемо Преšево, Бујановац и Медведу, цекам само да каžу када це да узму и Крагујевац и Краљево. Искрено, насмејете се и наставите даље. Када улазите у разговор улазите у разговор у доброј вери и да будете спремни за компромисе. Да ли це то бити могуце, то цемо да видимо", поручио је Вучић.

На опаску да Устав Србије каžе да је Косово саставни део Србије, те на питање šта хје у том случају план, Вучић каžе да је у Уставу Србија јединствена територија укљуцујуци и Аутономну Покрајину Косово и Метохију, док Устав Косова говори о независној дрžави.

Подсећа да су 22 земље Европске уније признале, а да пет није признало независност Косова.

"Šта сада да радимо? Која је то територија? И зато сам рекао да је ваžно да разговарамо и да разумемо позиције једни других", закључио је председник Србије.