Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Резолуција 12 44 није оно што мислимо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Резолуција 12 44 није оно што мислимо

10. јун 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Алекснадар Вучић рекао је данас да је Резолуција 12 44 комплексан документ и да то нису само оне две реченице које се у Србији помињу, јер нам иду у прилог, оне у којима се признаје интегритет наше земље.

Алекснадар Вучић

Фото: Танјуг

Он је за тв Пинк рекао да мора да се зна шта све садржи тај документ, који је омогућио погром 2004, па и наредне процесе, од једностраног проглашења независности 2008, става Међународног суда правде и страшних грешака које смо направили.

"У преамбули, на пример, пише и да ће КИМ бити предмет деловања Хашког тирбунала, то никада народу нисмо рекли", истакао је Вучић и додао да је на основу тога много људи испоручено Хашком трибуналу, али је, истиче, поносан што у томе није учествовао.

У члану 11 се ради о најснажнијој реафирмацији споразума из Рамбујема, који смо ми претходно одбили, а који говори о спровођењу референдума за коначни статус КиМ, указује Вучић и додаје да је и то део резолуције.

Истиче и да се у члану 2 говори искључиво о насиљу и репресији снага СРЈ, а нигде о репресији или злочинима ОВК, што значи, како објашњава, да смо ми криви за сукоб на КИМ.

"У тачкама 10 и 11 успоставља се међународно присуство УНмик администрације плус привремени приштински органи власти, чиме се дерогира присуство српских, не само полицијских и војних снага, већ и цивилних, а на почетку се каже да морају да се повуку са КИМ", истиче председник.

"На свему овоме је инстирала албанска страна, а ми смо читали само ове две реценице, а никада ове друге", примећује он и додаје да су те две тачке увршћене у документ само да би се задовољио руски интерес у том тренутку, да не би могло да се каже да је потпуна српска капитулација и прихваћено отцепљење Косова од Србије, а суштински је стављено много елемената који ће касније омогућити Ахтисарију и другима са својим плановима да излазе и довести до погрома 2004, а затим до самопроклановане независности 2008.

Уместо да се мудро супротставимо свему томе, ми смо правили страшне грешке, указује Вучић, закључно са МСП.

Оцењује да и даље имамо тешку ситуацију, јер је на КИМ 93 одсто Албанаца.

"И у тим условима добро се боримо и морамо да се дрзимо тих делова резолиуције о насем интегритету, али нико од њих није глуп, они су учествовали у припреми", додаје председник.

Он напомиње да је ово морао да каже, јер не можемо забијати главу у песак.

"Не могу да спавам због КиМ, борићу се заједно са свима другима, сназније него што сам се борио претходно", поручио је Вучих.

Упитан да коментарише став Мирослава Лајчака, оцењује да Лајчак није мислио да се дијалог покрене од нуле.

"Мој осећај је да је он мислио, а није то рекао, на комплетну примену Бриселског споразума, ''са плус плус'' и да се тако заврси цела прича. Албанци ни на то нису спремни, они мисле да је то само питање форме како Србија да их призна", закључује Вучић.

Вучић: Неки мисле нек "падне" Косово,само нек падне и Вучић

Председник Александар Вучић изјавио је данас да неки његови политички опоненти пред изборе "решење" за КиМ виде у референдуму на коме би се рекло да је Косово Србија, што, иначе, већ стоји у Уставу, док они који бојкотују изборе и не брину за Косово, већ се само надају да ће он "пасти" на том питању.

Гледао је, каже, синоћ предизборну емисију у којој су гостовали његови политички противници, трудећи се да чује нешто из њихог програма, али је, додаје, видео само како су се ујединили против њега.

"Није било важно што Угљанин говори о српској хегемонији, о фашистичкој творевини, јер им је било важно да се говори против Вучића, а не да се уради нешто за земљу", приметио је.

Зато се, каже, данас и они који бојкотују изборе и њихови "медијски помагачи" надају потпуној легализацији српске пропасти на Космету, за шта би њега оптужили и рекли да су "дочекали Вучића", док их баш брига за КиМ".

"То је - нећемо да се боримо, нећемо да помогнемо држави, решићемо се камена око врата, али решићемо се и Вучића", додао је председник.

Вучић је рекао такође да не види како би се питање Косова и Метохије, у тренутној ситуацији, могло решавати на референдуму, како то предлажу неки од његових политичких опонената, јер не зна шта нам ко нуди, те о чему би се грађани изјашњавали.

“Шта нам ко нуди? Шта би било питање на референдуму”, упитао је Вучић, коментаришући наводе појединих опозиционих листа да решење за КиМ виде - на референдуму.

“Када их питате - шта ћете да урадите са КиМ, кажу - да идемо на референдум, да каземо да је КиМ Србија. За то не морамо на референдум, имамо то већ у Уставу. И шта ћемо онда? Да кажемо Американцима, Европљанима да нећемо ни да разговарамо? Па, онда кажите људима и шта су последице”, навео је Вучић.

А, последице, истиче, могу да буду и сукоб са Албанцима и да “враћамо нашу децу у сандицима”, што, истиче, никако не жели.

Зато и преговарамо, поручио је председник Србије.

“Шта ћемо да радимо ако нас изолују сви? Хоћете санкције као 90-их да немамо инвестиције? Ја у томе нећу да учествујем”, рекао је Вучић.

Навео је и да се више борио и урадио за Косово и Метохију од свих који га оптужују да ће да изда КиМ.

Додао је да су зато и важни избори 21. јуна, јер би се сви други, ако буду могли, ујединили против њега.