Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Бриселским споразумом није мењан уставни статус дела Србије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Бриселским споразумом није мењан уставни статус дела Србије

15. јун 2020. Извор: Танјуг

Уставно правни статус КиМ није мењан Бриселским споразумом, али јесте мењан једностраним актима Приштине и нереаговањем тадашње власти која није ништа предузела поводом тога, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Каже да тадашња власт, која је сада опозиција, није ништа предузела, али јесте прихватила де факто промењењу уставно правну позицију Косова и то да народ нису ништа питали.

Вучић је тако одговорио на питање новинара Н1 који је прокоментарисао да је раније он, Вучић, рекао да је за компромис, али да је за то потребан референдум, а да је Бриселски споразум из 2013. године подразумевао интеграцију севера Косова у косовско друштво иако није тада организован референдум.

Питање новинара је гласило: Да ли то значи да на уму имате неко друго решење које је у супротности са Бриселским споразумом? Вучић је рекао да је референдум потебно да одржати када се мења уставно правни статус било ког дела територије Србије, што није учињено бриселским споразумом.

Додаје да бивша власт није питала народ ни када је поставила границу између Срба и Срба на Јарињу и Брњаку, нити за то када су прихватили надлежност Еулекса и када смо остали без подршке УН, нити за питање које је постављено Међународном суду и друго.

Председник је казао да је садашња власт успела озбиљном и одговорном политиком да врати питање КиМ за преговарачки сто и то са великим силама, а да не трпимо политичке нити економске санкције и да земља не буде изолована.

Вучић је рекао да ће Србија наставити да чува позицију Срба на КиМ и да чува њихове животе и гарантује им безбедност.

Навео је да је уложено у српске болнице и домове здравља на КиМ у претходних осам година 10 пута више него у претходних 12 година, као и да је уложено у школство на КиМ и инфраструктурне пројекте где живе Срби на КиМ седам и по пута више него у претходних 12 година.

Наставићемо то да радимо, поручио је Вучић.

Каже да је поносан и на то што се држава изборима да на северу КиМ полиција буде састављена 98 или 99 одсто Србма, тако да су Срби на северу добили српску полицију.