Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Хоти сахрањује дијалог
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Хоти сахрањује дијалог

17. јун 2020. Извор: Танјуг

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да Авдулах Хоти сахрањује дијалог између Београда и Приштине пре него што је дијалог и почео и додао да Београду не пада на памет да прихвати ни диктат ни наметање ни концепт независности на начин на који га намеће он, као садашњи вођа сепаратиста.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је тако реаговао на изјаву Хотија да од дијалога очекује да Београд, као и пет чланица ЕУ које то још нису учиниле, признају Косово.

"Наш тим на челу са Александром Вучићем наставиће да буде окренут дијалогу и конструктивном решењу, али никада неће прихватати наметања. Међунариодној заједници указујемо на вероломно понашање Хотија и Институција у Приштини само три дана након што су јавно преузели обавезу да неће лобирати за независност КИМ", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, управо из наведених разлога дијалога нема 20 месеци.

Он истиче да Хоти наставља да ради оно што су радили сви његови претходници са "максималистичким, сепаратистичким циљевима и програмима који су суптотни резолуцији 1244 и циљевима међународне заједнице" и поткопава тај дијалог.

"Тврдња да је једино могуће решење засновано на такозваном једино важећем уставу Косова, да је једино могуће решење засновано на тзв. територијалном интегритету КИМ, тврђењем да желе селективно да спроводе постојеће споразуме, само желим да поручим да Србија има свој устав и да је у границама које обухватају КиМ призната и као чланица УН", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је уверен да се то што је Хоти замислио неће догодити и да Устав Србије и међународни акти имају важнију снагу њего његове сепаратистичке амбиције које, како каже, само сахрањују и опструишу дијалог.