Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Тежак разговор на Самиту, списак лепих жеља Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Тежак разговор на Самиту, списак лепих жеља Приштине

10. јул 2020. Извор: Танјуг

Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, рекао је данас председник Србије Александар Вучић после видео Самита у Паризу, који је, како је истакао, био тежак, јер је Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтевима.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Верујем да ће Немачка и Француска изаћи са својим заједничким, председничким саопштењем, пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење", рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је истакао да је албанска страна изашла са својим захтевима, које је назвао "списком лепих жеља", пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

"То су очување територијалног интегритета Косова, очување Устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признање, а не модел две Немачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Косово. А, тек онда ће да се баве питањем несталих и ратне штете", рекао је Вучић.

Председник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтеви смисао свега. "Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, роба, капитала, али да не прихватамо ултуматуме. То није могуће и реалнп", рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Меркел и Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу две стране за сто и покаажу посвећеност решавању проблема.

У недељу видео конференција, у четвртак наставак дијалога

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да дијалог неће, као што је било планирано, бити настављен у недељу у Бриселу. „Сада се све променило - у недељу ћемо да имамо видео конференцију, а наставак дијалога је планиран за четвртак у Бриселу, уз учешће обе делегације“, казао је Вучић после видео самита у Паризу.

Казао је да се, уместо сутрашње вечере са званичнима ЕУ, делегација Србије враћа у земљу, да би у недељу учествовала на видеоконференцији, а потом, за четири дана иде у Брисел на наставак дијалога.

„Овог лета ћемо, чини ми се, имати пуно видео конференција“, констатовао је он. Очигледно, нагласио је, да ће бити још много посла и много задатака у наредном периоду.

Рекао је да је наша делегација била одлично припремљена за данашњи самит. „Задовољан сам оним што је наша аргументација. Неће бити лако у будућности. Бићемо изложени великим, да не назовем притисцима, али очекивањима наших европских партнера.

Истовремено наилазимо на нереалистичан приступ косовскометохијских Албанца који зеле све, а да Србија остане без ичега“, казао је он. Истакао је да ће Србија морати брже да гура ка ЕУ, а истовремено штити своје интересе.

Вучић: Меркел и Макрон били коректни, разумеју позицију Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон на данашњем видео самиту о косовском питању били коректни и да Србија није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Косова.

Вучић је новинарима после видео самита у организацији Немачке и Француске, упитан какав је био став Француске и Немачке, рекао да су они били коректни и да њихови лидери разумеју позицију Србије, али да су те земље признале независност Косова.

"Не морам ништа даље да објашњавам и говорим", рекао је Вучић. Он додаје да су Меркел и Макрон искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није. "Једно су жеље, а једно је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације", рекао је Вучић.

Додаје да не може да каже да је Србија била изложена притисцима од стране Маркона и Меркел. Каже да се трудио да данас на храбар, рационалан и прагматичан начин одговори на захтеве и "списак лепих жеља" албанске стране, те да верује да су Меркел и Макрон то разумели.

"Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати са неким ко живи ван реалности. Кад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу ''па не знамо''... У сваком сучају, није лако време пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу", рекао је Вучић.

Тежак пут пред Србије, али неће бити лако ни нашим противницима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тежак пут пред Србијом, али да неће бити лако ни онима којим мисле да ће Србији узети све, а да она не добије ништа.

"Људи не треба да брину. Наши људи су били веома веома добро припремљени за овај састанак", рекао је Вучић након видео конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем.

Вучић је током конференције, како је рекао, навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу, једну, да оствари, а то је Заједница спрских општина.

"Не знају како да изађу из тога. Када улазите у разговоре, и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу", истиче Вучић и додаје да не зна о чему ће се разговарати ако Приштина није у стању од 19. априла 2013, ни након седам и по година, да испуни своје обавезе.

Како је казао, биће тешко, али видеће шта се може. На питање шта је то око чега се нису сложили са домаћинима и другим учесницима Самита, Вучић каже да је иницијално неслагање било око прве тачке, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Косова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност: "Ми смо тразили Београд и Приштина, а не Србија и Косово".

Односи САД и ЕУ нису наша ствар,учествујемо у дијалогу у Бриселу

Односи САД и ЕУ нису наша ствар, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да ми учествујемо у дијалогу под покровитељством Брисела и Мирослава Лајчака.

Вучић је, на питање да ли ће на видео самиту у недељу бити само европски званичници и представници Београда и Приштине или ће бити и Ангела Меркел, рекао да мисли да она неће бити, али да не може сада све то да похвата ко се где појављује.

"Сада идемо у дијалог са Бриселом под покоивитљеством Лајчака. Не знам ко се где појављује и ко ће шта да уради. Албанци нису хтели у недељу да дођу, пошто Тачи има нешто са Хагом у понедељак, па им не одговара тада да дођу и све то треба да трпимо и ћутимо.

Ми увек можемо, јер озбиљни и одоговрни људи никада не беже са преговарчког стола, ако имате аргументе и заступате истину". Упитан да ли је и Америка умешала прсте око дијалога, Вучић каже да неће тим односима Американаца и Европљана да се бави пошто имамо доста својим проблема и да је то њихова ствар како ће они једини према другима.

"Ми учествујемо у дијалогу под покровитељством ЕУ, то је за нас важно и то ћемо да радимо", нагласио је председник Србије.