Насловна » Актуелно » Вести » ЕУ да помогне да се расветли страдање српских жетелаца
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

ЕУ да помогне да се расветли страдање српских жетелаца

23. јул 2020.

На 21. годишњицу страдања српских жеталаца у селу Старо Грацко, код Липљана, делегација Републике Србије, предвођена директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, данас је у цркви Светог Саве у Бриселу одала пошту нашим убијеним сународницима, поручивши да ће се српски народ заувек сећати својих страдалника, и да ће чинити све да се одговорни албански терористи нађу пред лицем правде.

21. Годишњица страдања

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Делегација Београда је данас, у оквиру техничких разговора са представницима ЕУ у Бриселу, подсетила на овај злочин и чињеницу да никада нико није одговарао за тај, као ни многе друге терористичке нападе на Србе.

Ђурић је, као шеф наше делегације, захтевао од ЕУ да уложи напоре како би овај и други злочини почињени над цивилима након доласка међународних снага на Косово и Метохију били расветљени, а починиоци и налогодавци кривично процесуирани.

Према његовим речима, међународна заједница је морално одговорна да не дозволи да злочини који су се десили пред њеним очима буду заташкани и препуштени забораву, јер трајан мир на Косову и Метохији не може се градити на негацији злочина и потребе да кривци буду кажњени.

У српској делегацији су, поред директора Канцеларије за КиМ, и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, рeпублички комесар за избеглице и расељена лица Владимир Цуцић и директор Канцеларије за координационе послове у преговорима са Приштином Драган Владисављевић.

Подсећамо, 23. јула 1999. године, у Старом Грацку, убијено је из непосредне близине, на њиви, четрнаест Срба. Страдали су: Милован Јовановић (1969), Јовица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Миле Јанићијевић (1957), Новица Јанићијевић (1981), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тепшић (1951). Најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић, имао је само седамнаест година.

У међувремену, гробље на коме су сахрањени убијени жетеоци, више пута је минирано и скрнављено, као и спомен-плоча са именима страдалника, истакнута на објекту основне школе у центру села.