Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Неће моћи за КиМ да праве рачун без крчмара
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Неће моћи за КиМ да праве рачун без крчмара

30. август 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас се варају сви који мисле да ће моћи по питању КиМ да праве рачун без крчмара.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Србија неће више прихватати улогу губитника деведесетих гоидина, нити ће плаћати цех "за све госте у кафани", поручио је председник у изјави новинарима на Бледу.

Вучић је рекао уочи сутрашњег Бледског стратешког форума разговарао са премијером Словеније Јанезом Јаншом, као и са представницима земаља у региону и објаснио им позицију Србије по питању КиМ и затражио њихову подршку.

"Говорио сам о проблемима које имамо по питању КиМ и затражио подршку", рекао је Вучић и истакао да мисли да смо надомак значајних промена и у Европи и у свету, које, ипак, неће ићи лако, али свакако брже него до сада.

Каже да ће се сутра на Бледу на главном панелу чути и друга мишљења.

Истиче да се варају сви који мисле да је једино решење да Србија да све што може и прихвати да буде губитник и прође кроз катарзу након деведестих година.

Вучић је истакао да нико не треба да помисли да ће Србија бити унижена и може да ниподаштава српски народ, као другоразредни који треба да плати у кафани цех за све.

Срби треба да буду једнако третирани, нагласио је Вучић и истакао да би све друго било прављење рачуна без крчцмара.

Председник Србије је наглаисо да је позиција Србије снажна и чврста.

Вучић сутра разговара са Меркел, КиМ главна тема

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће сутра око поднева имати телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел и да ће главна тема бити КиМ, односно састанци у Вашингтону и Бриселу.

"Сутра имам у пола 12 заказан телефонски разговор са Ангелом Меркел. Вечерас ћу се спремати за тај састанак и за стурашњи панел. Косово ће бити главна тема, као и посета Вашинготну и Бриселу. Направио сам и мини план шта да изложим најмоћијој жени света и да се за то изборим", рекао је Вучић на Бледу новинарима.

Вучић је казао и да ће са најмоћнијом женом разговарати о различитим питањима, и о вакцинама против вируса корона, билатералној сарадњи између Србије и Немачке, као и да се захвали на недавно потписаном акту о додатној сарадњи Представништва Србије и Министарства индустрије и енергетике Немачке.

Подсетио је да ће сутра у оквиру лидерског панела 15. Бледског стратешког форума "Европа после Брегзита и Ковида 19" имати сусрет и са Мирославом Лајчаком и да ће са њим тема разговора бити боравак у Вашингтону.

Срби се не смеју осећати пораженим, јер онда нема краја проблемима

Србија не сме бити унижена, а Срби се не смеју осећати пораженим, јер онда неће бити краја проблемима, указао је вечерас председник Србије Александар Вучић уочи предстојећих састанака о Косову у Вашингтону и Бриселу И сутра у разговору са канцеларком Ангелом Меркел.

"Нико не може да мисли да ће решити ствари тако што ће унизити Србију", каже председник и истиче, у изјави новинарима, да су управо избори у Црној Гори показали да када се мисли да Срба тамо више нема, увек се догоди другачије.

“Срби су жилави. Ми грешимо, не понашамо се прагматично, грешимо када мислмо да смо већи него што јесмо, али греше И они који мисле да смо слабији”, рекао је Вучић новинарима на Бледу.

Зато, истакао је, једино што може је да моли И Вашингтон И Брисел И Немачку да поведу бригу да Србија "не буде унижена, и да се Срби не осећају поражени", јер онда, истиче, краја проблемима неће бити.

“Сви морамо да се осећамо једнако поражени И једнако победници И само тако ћемо моћи да направимо нешто”, казао је Вучић.

Приштина није спремна за комрпомис, притисци на Београд не помажу

Председник Србије Александар Вучић изјавио да недавне изјаве Авдулаха Хотија и Кадрија Весељија говоре о томе колико Приштина није спремна ни за компромис, нити за рационално сагледавање ситуације.

На питање да прокоментарише две поруке из Приштине, једну у којој Хоти каже да састанак у Вашингтону и сваки наредни има само једну тему, а то је међусобно признавање, и другу, Кадрија Весељија да је неизбежно формирање суда за ратне злочине за наводни геноцид Србије у рату на Косову, Вучић каже да управо друга порука сведочи колико "они нису спремни за компромис и за рационално сагледавање ситуације".

То што каже Хоти, то, истиче председник Вучић, је заправо оно што мисле и Американци и Европљани.

"Немојте да имате било каквих илузија. Само понекад Европљани нађу неки еуфемизам, али зато Американци не крију. Трамп је нама у писму написао очекујући међусобно признање. Немојте да се изненађујете, јер су они то пре 12 година признали. И сада Хотијева и њихова тактика је то да ће неко морати да притисне Вучића који ће морати то да потпише под страшним притиском света, под страшним притиском Европе и тако ћемо ми да завршимо ствари", објашњава Вучић.

Он је поручио грађанима Србије да буду мирни "Никада не бих урадио нешто што је противно српским интересима и ако мислим да постоји нека нада или шанса за комрпомис ја ћи изаћи пред грађане Србије и рећи им шта је садржај тог могућег компромиса", нагласио је Вучић.

Он је додао да данас не види и да нам нико није понудио нешто што би било компромис.

"Ако мислите да ћете ме натерати због могучих личних и политичких претњих, па ћу због тога да прихватим такво нешто, ја још једном да поручим Хотију да не троши новац на керозин или не знам чиме долазе. Могу и с нама, ми имамо директну линију до Њујорка а после тога ћемо колима до Вашингтона, после тога за Брисел", нашалио се Вучић.

"Немојте превише да очекујте од притисака и претњи, јер тиме нико проблеме није решио. Србији морате да понудите нешто озбиљно, морате да понудите комрпомис, а не да Албанци добију све, а Срби ништа", поручио је онима који рачунају са притиском на Србију.

Поновио је да грађани у Србији не треба да брину јер имају јачу Србију, и руководство који није какво су некада имали.

Упитан поново да прокоментарише то што је рекао да ће да одбије сусрет са Доналдом Трампом уколико је за то потребно међусобно признање, Вучић је казао да је он рекао да ће они сада да вагају, да одлучују да ли ће Трамп примити њих или не.

"Не верујем да ће то тога да дође. Ја сам мали да бих одређивао где ће Трамп да дође, а где неће. Ја не желим због сусрета или због било чега другог а где нема компромиса да прихватам понуде око међусобног признања", нагласио је Вучић.

Он је додао да не разуме тезу о међусобном признању, јер, каже, Србији не треба њихово признање.

"Ми смо заинтересовани за сарадњу, да људи разговарају једни с другима па полако да видимо. Ми смо земља која је призната у УН. Ми смо заинтересовани за нормализацију односа с њима, за проток робе, људи, капитала, услуга, за то смо заинтересовани за сарадњу, за разговор између људи и бизнисмена".

"Не морате да нас признате никада. Не морате уопште да нас признате. Дали су вам да шутирате лопту, супер, шутирајте лопту, а то да уђете у Интерпол, у УН... то без Србије не може. Док ви не разумете да морате да будете према Србији другачији и да знате да Србија није као ви, јер ми немамо споменик Медлин Олбрајрт. Код нас има споменик Стефану Немањи. Ми имамо вишевековну државност, а не да нам претире судовима за геноцид", закључио је Вучић.