Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Упознао сам Лајчака са споразумом из Вашингтона, сутра у Бриселу о ЗСО и имовини
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Упознао сам Лајчака са споразумом из Вашингтона, сутра у Бриселу о ЗСО и имовини

06. септембар 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је имао добар састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, те истакао да верује да ће сви разговори у Бриселу дати резултат.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Причали смо о свим важним темама. Сутра се наставља званични дијалог, данас имамо важне састанке наших тимова и верујем да ће бити резултата”, рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да су у наставку дијалога, од сутра, три кључне теме разговора - нестале особе, интерно расељена лица и економија, наслањајући се на део онога о чему се разговарало у Вашингтону.

“Како да то искористимо и како да унапређујемо односе, а не да се гледамо као непријатељи, већ да радимо на добробит људи, и Срба и Албанца”, рекао је Вучић.

Вучић: Немам проблем да ЕУ покажем споразум из САД

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је упознао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са споразумом из Вашингтона, и да нема проблем с тим да се похвали пред представником Уније, јер је постигнути споразум добар за Србију.

Вучић је, у изјави медијима, након првих састанака у Бриселу, казао да Европа води дијалог Беогарда и Приштине о свим политичким односима, и да смо ми то раније прихватили.

"Да ли бих то прихватио 2009? Не бих, али то је изгласано у Генералној скупштини УН. Налазимо се на европском путу", подвукао је он.

Вучић је истакао да ти разговори нису никада лаки, да се говори о конкретним стварима, а да ће о детаљима јавнсот упознати када буде јасно да ли су папири усаглашени и да ли можемо да се договоримо.

За нас је, каже, значајан долазак америчке агенције за финансирање (ДФЦ), као и успостављање Ť мини Ссенгена ť.

ЕУ жели кључну улогу, али и да искористи постигнуто у САД

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Европска унија без сумње жели кључну улогу за себе у дијалогу Београда и Приштине и да буде носилац тог процеса, да нису "најсрећнији на свету" због споразума постигнутог у Вашингтону, али да желе да искористе део тога, како би процес још брже напредовао.

На питање новинара у Бриселу како је специјални изасланик ЕУ за дијалог БГ-ПР Мирослав Лајчак реаговао на споразум у Вашингтону, Вучић је рекао да ЕУ још анализира и да желе да искористе део постигнутог.

"Да ли су најсрећнији на свету? Ко год би то рекао, не би рекао истину", навео је Вучић.

Упитан да ли мисли да постигнуто у Вашингтону може да уђе у процес који се води Бриселу, Вучић је одговорио да део тога може несумњиво и да ће то сигурно бити један од закључака.

Вучић је рекао да је за Србију важно да постоји тај папир јер, у сваком тренутку, када год Београд позове Авдулаха Хотија, Зорана Заева или Едија Раму, премијера Црне Горе или представника Савета БиХ, да се нађу у Врању или Лесковцу, да се разговара, то неће бити лако одбити.

"Морамо да почнемо да разговарамо о конкретним темама, да будемо богатији, да радимо, а не да се мрзимо", рекао је Вучић.

Он је истакао да сви морају да забораве такмичарски приступ и питање ко је кога поразио или победио.

"Многи у региону то представљају као српску хегемонију, али то нема везе с тим, већ са бржим протоком роба, фитосанитарним документима, бољим економским резултатима, и већим платама. За то се залажемо. Ссто неко воли да живи у прошлости и покушава по сваку цену да гледа како ће да се супростави другом њихови су проблеми", поручио је он.

Вучић: Сутра у Бриселу и о ЗСО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да верује да ће сутра у Бриселу на преговорима Београда и Приштине бити отворено питање Заједнице српских општина.

Он је навео да ће преговори у Бриселу бити учестали и да неће бити нимало лаки, а да ће једна од главних тема у наредном периоду, која ће и сутра, очекује, бити отворена, бити Заједница српских општина.

"Од 19. априла 2013. године ништа по питању ЗСО АЛбанци нису урадили. Важно да видимо какве су им намере, шта мисле и шта желе и да ли разумеју да ствари које су потписане морају да буду испуњене", рекао је Вучић.

"Мислим да смо добре ствари постигли у Вашингтону, мислим да ћемо сутра, јер смо много радили на томе, постићи добре ствари у Бриселу и наставити са тим", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Вучић: ЗСО главна тема у Бриселу, као и имовина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће главна тема преговора Београда и Приштине у Бриселу свакако бити Заједница српских општина, као и имовина.

"Мислим да ће главна тема бити ЗСО. Прво ћемо да видимо да ли можемо да се договоримо око три теме, да видимо да ли ће ићи само имовина или још нешто уз имовину, што су тражили Албанци. То су велике теме и потребни су нам сати да о томе говоримо", рекао је Вучић новинарима уочи сутрашње рунде преговора на највишем нивоу у Бриселу.

Вучић је рекао да ће Београд да се бори за интересе Срба којима је отета имовина, наводећи да има 18.000 станова или кућа које су отете од Срба да би се у њих уселио неко други.

Објаснио је да су за те станове Албанци проналазили и сведоке који су пред судовима сведочили да имовина не припада Србима.

"Један од албанских преговарача, мислим да је Хисени, је рекао да нема интерно расељених лица и да је та прича завршена, јер су они то покривали пресудама - отму стан Србину, оду код судије са сведоцима да то оправдају...", објаснио је Вучић и додао да ће се српска делегациај борити за интересе Срба којима је имовина отета.

Много је шумова са свих страна,али Србија гледа своје интересе

Много је шумова са свих страна света поводом споразума из ВАШИНГТОНА, али Србија гледа и гледаће пре свега своје интересе, по свим питањима, као и кад је реч о Косову и Метохији, поручује председник Александар Вучић.

Истакао је да Србија свакако није могла да одбије позив из Вашингтона, а кључно је, каже, што је склопила добар споразум, што је скупила довољно храбрости да одбије неколико тешких тачака на састанцима у Белој кући, који су за нашу земљу неприхватљиви, и да покаже "чврстину и еластичност" у проналажењу решења.

Та решења, наглашава председник, могу користити свима, а не само Србији.

Изјавио је и да Мирослав Лајчак и Метју Палмер сматрају да је Европска унија та која води процес између Београда и Приштине, али је истакао да је увек добро да се тај процес решава у координацији и са другим великим силама.

На питање новинара како Лајчак и Палмер гледају на будућност процеса између Београда и Приштине и да ли виде бољу и конкретнију сарадњу у "паралелном процесу" који се одвија и у ЕУ и у САД, Вучић је одговорио да је на Србији да извуче најбоље интересе за себе и у Вашингтону, Пекингу, Москви, Бриселу, а не да се бави њиховим међусобним односима.

"Наши људи праве анализе о међусобним односима поједних земаља, а у складу с тим се и ми понашамо. С друге стране, ко смо ми да улазимо у њихове односе и зашто бих ја то радио? Срби хоће да се боре за себе, све ми волимо и поштујемо, али хоћемо да се боримо за себе", нагласо је Вучић.

На констатацију новинара да се спорови великих сила увек "ломе на малим земљама", Вучић је рекао да у свету постоји мали број пријатеља и да све земље имају своје интересе.

"Многи би желели да се Србија у нечије име бије против некога... Зато имамо примедбе појединих земаља - што би Србија желела да иде у Белу кућу и присуствује таквим састанцима, када излаз може да види само преко нас? Не, Србија жели да буде поштована и у Вашингтону, Москви, Пекингу и Бриселу", подвукао је Вучић.

Истиче да му представници појединих земаља често држе придике због добрих односа Србије са Кином, док те исте земље, каже Вучић, имају "хиљаду пута" већу трговинску разменом са Кином, него Србија.

Сада се то дешава са Амерком, јер је Србија почела да гради добре односе с том земљом, те га представници не само из Москве, већ и других земаља питају зашто Србија обнавља односе са САД.

"Када то радите са ЕУ, опет чујете шумове са свих других страна... Суштина је у томе да ми морамо да водимо свој интересе, ми имамо свој народ, земљу и у скалду с тим да се понашамо", подвукао је Вучић.

Истиче да је јако поносан што је Србија успела да се у САД представи као независна и суверена земља.

Вучић додаје да је то једна од тековина која ће отићи у наслеђе онима који ће доћи и после њега и данашје власти.

"Остављамо слободну, независну и суверену земљу коју поштују свуда и свима смета када сарађујемо са другима, јер мисле да би требало ми да користимо само њих, а када им затреба да се Срби бију уместо њих. Неће Срби више да се бију уместо било кога", рекао је Вучић.

Истиче да "многима смета" што је Србија постигла добар споразум са САД и што је у САД била поштована, те додао да наша земља није такво поштовање доживела од 70-их, када је председник САД Ричард Никсон био у Београду.

Битно шта сам донео грађанима, не на чему сам седео

Битно је šта сам донео грађанима Србије, а не на чему сам седео, примећује председник Александар Вучић, поводом коментара који се баве протоколом и свим другим аспектима састанка у Вашингтону, а не споразумом који значи одличне ствари за земљу.

Вучић је на питање новинара коментарисао изјаву бившег шефа шведске дипломатије Карла Билта да није знао šта све пиšе у споразуму, као и фотографије које је на твитеру објавила Марија Захарова, али и оцене ТВ Ал Џазире да је ово за њега била најуспешнија недеља, од победе у Црној Гори, до победе у Вашингтону, те да су Србији предати кључеви Балкана, с чиме, како је нагласио, се не би се сагласио, иако би то неком и импоновало.

"Пред нама су били тешки дани, пред нама су и даље тешки дани", нагласио је Вучић и додао да када је реч о његовом седењу у Овалном кабинету Беле Куће не постоји ствар коју смо урадили, а да један део јавности у Србији није говорио све најгоре о томе и то се, каже, дешавало и када смо радили аутопут, и када будемо ишли за 27 минута од Београда до Новог Сада новом пругом, возом, модерним возовима и то неће бити добро.

"Никада ништа неће бити добро", додао је он јер како је навео, постоје људи које само мрзе, који траже начин не би ли вам нешто рекли.

Али, нагласио је он, аутосугестија је чудо, подсвест је чудо, увек највише говори о себи.

"О себи највише говори и Марија Захаравоа и примитивизам и простаклук који је показала говори о њој, а богами и о онима који су је ту поставили. Нека се они баве тиме, ја нећу да јој одговарам", казао је Вучић и додао да разуме зашто је тако реаговала, јер је у Вашингтону било врло успешно.

"Нека сви наставе свој посао, жао ми их је, јер сам ја и тамо штитио наше односе са Руском Федерацијом, и тамо сам одбио да потписујем да ћемо да купујемо ЛНГ који је два пута скупљи, а који је био у првобитном папиру, али шта ћете, људи не умеју да цене што Србија једина није увела санкције Русији, ни то што је Србија једина војно неутрална без икаквих жеља да приступа НАТО, једина која са Русијом изводи вежбе, ни што је Србија једина која директно ради на гасном снабдевању, дакле и на изградњи гасне инфструктуре, једина земља која директно купује оружје од њих на европском тлу и све друго...Сста да радите, ја да објашњавам нечији примитивизам и простатлук нисам у стању, нека они сами расправљају о томе међу собом", објашњава Вучић.

А по питању замерки опозиције на столицу на којој је седео у Овалној соби, председник каже: "Замислите, дошао сам у Белу кућу и они вам кажу 'идете у Овалну собу', пошто је то посебна част и привилегија, за мене је привилегија споразум, за мене је важно шта је то што ми нудимо нашем народу, шта је то што ми кажемо нашим људима, шта је то што ми урадимо за наше људе, шта је то што је је резултат онога што доносимо и то је апсолутно најважније. Дошао је Рон Дзонсон, Дзаред Кушнер, Роберт О'Брајан, Гренел, потпредседник Мајк Пенс а то је комплетан врх САД и вас уводе на билатерални разговор са председником Трампом. Седи Трамп у својој високој фотељи, они мени достављају столицу, ја седам на ту столицу преко пута њега, говорим најслободније, имали смо изузетно отворени разговор, где сам чак бранио и наше односе са Кином, нисам имао проблем ни са тим, слушао ме је председник САД и сада замислите да сам ја рекао 'знате, речи ће ми у Србији а што је то моја столица тако уска и мала и што ја немам тако велики сто и тако велику фотељу као ти, председниче САД'", илустровао је бесмисленост тих примедби.

"И онда кажем 'пошто сте такви и ставили сте ми тако малу столицу, а мени не прија тако мала столица, пошто ме баш брига за мој народ и баш ме брига за тај споразум, мени је много важна столица у коју ћу да седим и ја сада одох одавде"...

"И шта мислите на какву би то реакцију наишло људи у Србији?", запитао је Вучић и додао да то не говори због значаја тог питања, већ да покаже какви смо лицемери и како се понашамо неодговорно и шта је то што све замерамо људима који се боре за нешто добро за своју земљу.

Како каже, смета столица и некима из неких других земаља.

"Ја не маштам ни о ниским страстима, ни о столицама, ни о било чему другом... проблеме са својим сновима решавајте како хоћете, а ја сам сео на ту столицу да бих решавао проблеме Србије и да бих подигао Србију и њен углед у САД, да бих подигао углед у свету, да бих се борио за своју земљу и баш ме брига, нисам морао ни да седим, могао сам да стојим, да чуцим, могао сам и да клекнем, какве то везе има, ваљда је важно шта сам то што сам донео у Србији, ваљда је важно какав економски раст има Србија, колико болница смо изградили , колико путева смо изградили пруга", наглашава Вучић.

Да ли смо имали ратове или нисмо имали ратове, чувамо ли мир и стабилност или не, запитао је уз констатацију да су то питања за председника, а не где је седео.

"Ово није прича о седењу, ово је прича о добацивању, кибицивању, а мени да победим и да се борим ништа не смета, нећу имати комплекса и фрустрације..Ово све говори о онима који само мисле како себи да обезбеде удобнију фотељу и ротације, шофера и ништа више", закључио је Вучић.

Вучић: Да видим шта ће Ердоган да каже Тачију и Хотију…

Председник Александар Вучић изјавио је да разуме политичке игре у којима неко жели да каже да ће још једна муслиманска земља, мислећи на Косово, да призна Израел, али да треба сачекати, јер прво Израел мора да донесе одлуку по питању Косова.

Додаје и да би волео да види шта ће турски председник да каже Хашиму Тачију или Авдулаху Хотију ако амбасаду отворе у Јерусалиму, што је ствар коју Турска замера Србији.

На констатацију новинара да Турци нису срећни што Србија премешта амбасаду у Јерусалим, Вучић је одговорио да су сви помали несрећни, а не смеју да признају Приштину и не смеју да кажу да ће и Приштина да отвара амбасаду у Јерусалиму, ако добије признање.

“Многи нису срећни око разних ставри, видећемо.… Да видимо прво шта ће Израел да уради, да ли ће да призна Косово.. Зато Србија и није хтела да потпише тај, него је имала свој папир”, рекао је Вучић.

Он је истакао да су Србија и Израел пријатељи, те подсетио да је Србија још 1917. године била прва земља у свету која је усвојила Балфурову декларацију и признала Израел, те да верује да ће израелска влада умети да цени.

“Разумемо политичке игре у којима неко жели да каже како ће још једна муслиманска земља, читајте Косово, да призна Израел. Супер ако ће Косово да призна Израел, али мора прво Израел да призна Косово, а онда нека Косово ради свој посао... Да видим шта ће Ердоган да каже Тачју и Хотију”, рекао је Вучић.

Како је приметио, нико се баш много не радује у њиховим односима, већ се сви, каже, помало стиде једни других, док се Србија, истиче, Израела и Јевреја не стиди.

"То су наши пријатељи, браћа и надам се да ће тако да остане и молим их још једном да размисле какву ће одлуку да донесу”, закључио је Вучић у изјави новинарима у Бриселу.