Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Две нове теме - ЗСО и имовина и финансијски захтеви
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Две нове теме - ЗСО и имовина и финансијски захтеви

07. септембар 2020. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме - Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Казао је, у изјави новинарима, да је разговарано данас о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембре на нивоу шефова преговарачких тима, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Вучић је рекао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супростављени ставови, због чега ће бити разговори компликовани и тешки.

"„У сваком случају нисам незадовољан данашњим састанком", подвукао је он.

Вучић: Тема КиМ ускоро пред скупштином

Председник Александар Вучић најавио је данас из Брисела да ће се, чим буде формирана нова влада и скупштина почне да ради у пуном капацитету, пред посланицима наћи тема Косова и Метохије.

Вучић је новинарима у Бриселу пренео да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, додајући да ти разговори нису никад ни лаки ни једноставни за Београд.

"Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред скупштину са темом КиМ. Имали смо пре 5-6 месеци у парламенту, али желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо", рекао је Вучић.

Очекујемо разговор о опоравку Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Бриселу да очекује да се разговара о економском плану за опоравак Западног Балкана.

„Не очекујемо онолико новца колико је причано раније. Али, очекујемо подршку европских пореских обвезника. Свака помоћ ће додатно подстаћи нашу економску агенду“, рекао је Вучић новинарима после нове рунде дијалога Београда и Приштине.

Казао је да се чека да се у наредних месец и по дана обзнани висина помоћи.

„Да видимо са колико новца и колико пројеката можемо да рачунамо“, додао је он.

Вучић: Важно је да више не буде било каквих такси

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију суштинска тема, о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање роба, људи, услуга и капитала.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такси или тарифа.

"То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питанај од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је Вучић и подсетио да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи мини-Шенген.

Истиче да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напредак целом региону.

Вучић наводи да се у Бриселу разговарало и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге и да и један и други народ заслужује правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

Смисао заједничке изјаве - дијалог Београд/Приштина је под окриљем ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је смисао заједничке изјаве, која је потписана у Бриселу, да ће се наставити разговори Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и да постигнути договори у Вашингтону могу дати допринос дијалогу.

Упитан о заједничкој изјави коју су потписали он и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Бриселу, уочи данашње рунде разговора на највишем нивоу, Вучић је рекао да су ту изјаву, како је он разумео, потписали сви заједно, са ЕУ.

"Они, ваљда, да су сагледали резултате онога што смо имали у Вашингтону, да ће део тога да користе, да ЕУ наставља да буде фасилитатор дијалога", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он каже да се са ЕУ разговара о свим важним политичким темама.

"Они су сагледали резултате нашег самита у Вашингтону, гледаће да део тога искористе и наставићемо да разговарамо у Бриселу по окриљем ЕУ, то је смисао саопштења", рекао је Вучић и додао да се саопштење може наћи и на сајту Председништва Србије.

У заједничком саопштењу које је објављено на сајту председништва се наводи: Поводом наставка дијалога измеду Београда и Приштине под окриљем Европске уније, председник Александар Вучић и премијер Авдулах Хоти потврдили су високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Жозепу Борелу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ.

Такође, посвећени су томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ у складу са обавезама које је свака страна преузела.

Са тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

Вучић: Поносан сам на споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на Споразум који је потписан у Белој кући и на чињеницу што је Србија успела да се избори да не призна независно Косово.

"Последња ствар коју смо слушали када је најављен сусрет у Вашингтону јесте била - 'признаћеш независно Косово'. Кад су видели да нисмо, онда су почели да говоре о другим стварима, па им ођедном сметају ауто-путеви, мини шенген...", рекао је Вучић за Пинк у Бриселу, поводом коментара дела опозиције у земљи.

Он је додао да ће иза њега остати ауто-путеви и фабрике, а иза неких других само Велики брат и покрадене секунде са РТС и Пинка.

Вучић је рекао да је, наравно, знао шта је писало у споразуму и објаснио да се, како је забележено на видео снимку, окренуо онда када је Доналд Трамп поменуо јул, а он, Вучић, зна да је овогодсиšњи септембар, што је, иначе, рок за отварање представништва ПКС у Израелу, а премеšтање амбасаде је планирано за идућу годину.

"Сваком је јасно кад погледа. А, јул је следеће године, а он није нагласио да је реч о следећој години, и то је једини разлог зашто сам се окренуо", рекао је Вуцичх.

Поновио је да је иначе "три пута проверавао" и šта стоји у документима и да нам не дође Хотијева фасцикла.

И неће виšе, каже тим поводом, учествовати у "политичкој задрузи" коју неки покушавају да организују.

Вучић: Приштина ће донети закон о повратку расељених

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће приштинска страна донети закон о повратку расељених, наводећи да је то било инсистирање српске стране.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да, ипак, по том питању не очекује превелики помак, али да то јесте велико достигнуће у оквиру реалних резултата.

"Не мислим да ће бити толико велико, али ономе ко жели да дочека старост или било шта на свом огњишту, омогући ће му нешто боље услове него што су их имали до данас. Говорим о реалном животу, очекивати чуда то није објективно и није реално", рекао је Вучић.

Наводи да се у Бриселу разговарало и о несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге, и да и један и други народ заслужују правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.