Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Право "чудо" што смо избацили политичке теме у САД
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Право "чудо" што смо избацили политичке теме у САД

12. септембар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да је "право мало чудо" што је Србија у Вашингтону успела да избаци политичке теме из разговора и да приволи Приштину да постане члан "мини Шенгена", али и да договори више од три милијарде евра инвестиција у инфраструктуру за повезивање с јужном покрајином.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је додао да је истовремено важан и долазак Америчке развојне агенције (ДФЦ).

Он је на ТВ Пинк подсетио и да је "Приштини забрањено на годину дана да аплицира за чланство у међународним организацијама, а не постоји обавеза да након тога постане члан".

Ђурић је подсетио и да су Албанци најављивали да у Вашингтон иду по међусобно признање, наводећи да су они своју политику заснивали на причи да ће Србија бити натерана да призна независност Косова, а исто су, каже, тврдлии и неки домаћи политичари.

Говорили су, додаје Ђурић, и да ће Вучић да "изда Косово".

"Наравно, од тога се није деслио ништа. Србија јесте била првобитно суочена с тешким и за нас драматичним захтевом да прихвати независност. На то су нас упозоравале поједине службе, али с поносом могу да кажем да је Вучић рекао да се са озбиљном државом не може тако разговарати и да он то неће прихватити без обзира на последице и у личном и у политичком смислу", рекао је Ђурић.

Ђурић оцењује да Американци не би одустали од тог захтева да није било тако јасног и резолутног става.

"Онда смо ушли у битку за остале тачке. Са Албанцима нису морали ни да преговарају, са њима су решавали ствари одмах ту испред нас", рекао је Ђурић.