Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић са Фалконијем о ситуацији на КиМ и току дијалога Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић са Фалконијем о ситуацији на КиМ и току дијалога Београда и Приштине

14. септембар 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Републици Србији Жан-Лујем Фалконијем о политичко-безбедносној ситуацији у нашој јужној покрајини и току дијалога Београда и Приштине.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Србија је, као иницијатор идеје о мини шенгену, према Ђурићевим речима, у Вашингтону потврдила своју улогу стуба регионалне стабилности и носиоца развоја читавог западног Балкана.

Ђурић је нагласио да је Београд најискренији заговорник уклањања економских баријера и успостављања слободе протока људи, робе, капитала и услуга у региону, чиме је, у вредносном смислу, још једном потврдила и своју европску оријентацију и оданост вредностима на којима почива савремена Европа.

Он је изразио очекивање да ће и Европска унија, следећи логику да економска нормализација треба да претходи свакој другој нормализацији, са своје стране такође дати допринос том процесу.

Ђурић је констатовао и да поларизиванаст политичке сцене у Приштини када је реч о теми економске нормализације односа са Београдом, сведочи да је истинска нормализација за велики део албанске политичке сцене на Косову и Метохији потпуно стран концепт.

У наставку дијалога у Бриселу, Београд ће, према Ђурићевим речима, наставити да буде искрено опредељен за постизање компромисних решења, али ће и чврсто инсистирати на спровођењу свега што је до сада договорено, пре свега на формирању Заједнице српских општина.