Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Бела кућа више није резервисана само за Албанце
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Бела кућа више није резервисана само за Албанце

15. септембар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је Србија у Вашингтону после много година обновила односе са САД на највишем нивоу, истакавши и да потписани споразум и најављени долазак Америчке коропрације за развој (ДФЦ) отвара перспективу за озбиљне инвестиције.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је у интервјуу за Курир ТВ рекао и да је приштинска делегација каснила на потписивање споразума око 20 минута због, како је рекао, неслагања у њиховом тиму.

''Незванично смо сазнали да је један од чланова владајуће коалиције сматрао да је споразум катастрофалан за њих пошто гази све што су најављивали, да ће добити признање независности, одбијање мини шенгена... Шта се онда дешавало и какви су телефонски позиви ишли из Вашингтона ка Приштини, могу да само спекулишем", рекао је Ђурић.

Додао је да је српска делегација у Вашингтону добила пријем на највишем нивоу, док албанска делегација није имала састанак с председником Доналдом Трампом, што је, каже, раније било незамисливо.

''До сада је за њих била резервисана Бела кућа, а Срби су били лоши момци с којима се преговарало на даљину преко посредника. Сада је наша страна имала прилику да отвори врата Беле куће и обнови дијалог са САД'', казао је Ђурић.

Он је навео да су разговори у Вашингтону првог дана били на моменте драматични, али да председник Александар Вучић, који је предводио српску делегацију, није калкулисао и да је јасно ставио до знања да ће одбити да потпише било шта што је против интереса Србије.

''То је била филигранска дипломатија у којој смо морали смо да радимо тачку по тачку на питањима која су осетљива за наше пријатеље Русију и Кину, везано за снабдевање енергетима и комуникационе технологије'', казао је Ђурић.

Како је рекао, потом су уследили тешки и вишесатни разговори у Бриселу, а Европљани нису били одушевљени свиме што су Американци ставили на сто.

''Али смо најстојали да решимо нека озбиљна питања за наш народ - питање несталих, положаја расељених и прогнаних и стварања формалног оквира за економску сарадњу. Успели смо да издејствујемо обавезу приштинске стране да усвоји Закон о повратку прогнаних, да се уреди њихов социјални, економски и безбедносни положај'', рекао је Ђурић.

Подсетио је да је у Бриселу после много времена први пут отворено питање Заједнице српских општина и нагласио да је време да Приштина испуни преузете обавезе.

Ђурић је поручио косовском премијеру Авдулаху Хотију да се у Приштини не заносе причама о међусобном признању.

''Тако ћете само да поткопате могућност да се о нечему озбиљно разговора, јер Србији не пада не памет да признаје независност Косова, нити ће се тако доћи до конструктивног решења. Него да се вратимо за сто и видимо како да решавамо практичне проблеме на терену и постепено градимо поверење спровођењем постигнутих споразума'', поручио је Ђурић.