Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: ЗСО императив за наставак дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: ЗСО императив за наставак дијалога

17. септембар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је делегација Београда данас у Бриселу инсистирала на Заједници српских општина, као првој теми разговора, што је наишло на противљене представника Приштине, који, истиче, нису дошли спремни ни за разговор о ЗСО, а ни превише спремни за разговор о имовини.

Марко Ђурић и Драган Владисављевић

Фото: Танјуг

Ђурић указује да то што атомосфера током разговора није била најсјајнија не значи да ће Србија одустати од ЗСО, која је обећана пре седам и по година.

"Морамо да инсистирамо на томе. Очекујемо снажне поруке од свих чланица ЕУ као притисак на Приштину да формира ЗСО, што је императив за наставак дијалога", подвукао је Ђурић у изјави новинарима.

Наводи и да је то и питање интегритета ЕУ и дијалога уопште.

Ђурић, који предводи делегацију Београда у техничко-експертским разговорима о нормализацији односа са Приштином у Бриселу, рекао је да су ту данас озбиљни експерти, из НБС, стручњаци за приватну, јавну својину и са конкретним предлозима и модалитетима како да се решавају питања.

"Имали смо не претерану рационалну, жучну и емотивну дискусију у којој су представници Пришине покушали да је одведу 13 векова уназад и Србију представе као колонизатора, који је окупирао не само КиМ, већ и Топлицу и да ирационалним, историјски нетачним информацијама скрену с теме", рекао је Ђурић новинарима у Бриселу.

Делегација Београда је, каже, одговорила рационалним приступом и непристајањем да тема ЗСО буде било скинута са дневног реда, било преименована на неадекватан начин који не би одражавао статусно неутралну форму разговора.

"Не пада нам на памет да разговоре о ЗСО претворимо у разговоре о положају националних мањина, нити ћемо пристати да српски народ буде третиран на КиМ као национална мањина", рекао је Ђурић.

"Нема напретка у разговорима док ЗСО не буде спроведена у потпуности, онако како је договорено 2013. и 2015. године", поручио је Ђурић.

Он је рекао да је разговор у Бриселу био интензиван и тежак, као и да српска делегација није дозволила да достојанство Србије буде угрожено на било који начин и да није дозволила да оно што је постигнуто као ранији договор буде оспорено.

"Заједница српских општина је центар свега, главна тема и круцијална за даљи напредак дијалога", рекао је Ђурић.

Додаје да приштинска страна није желела о томе данас да разговора под изговорима да је у Приштини тренутно криза у парламенту и да постоје политичке несугласице, те да није на Београду да се бави Приштином, већ ониме што је српски примарни интерес.

Питање ЗСО је, објашњава, питање имовине у методолошком смислу, да се, истиче, валоризује сва српска имовина у коју је држава деценијама улагала, а то су путеви, пруге, јавне зграде...

Ђурић додаје да је Србија уложила огроман новац у подизање привреде на КиМ, као и да су грађани Србије отплаћивали дугове покрајине Косово из некадашње СФРЈ.

Истиче да је то питање и приватне имовине, јер је, указује Ђурић, десетине хиљада кућа и станова узурпирано на КиМ, не само српских, већ и неалбанског становништва.

"Они су покушали да поставе питање одакле нама право да говоримо у име других неалбанских заједница, али ми имамо право да говоримо о томе јер смо ми држава и неалбанаца који су морали да напусте своје огњиште", рекао је Ђурић.

Истиче да је српска делегација заступала интересе свих оних чија су имовинска права угрожена.

"Стекао сам утисак да ће даљи напредак и евентуални будући састанак који је помињан у претходном периоду зависити од решености Приштине да формира ЗСО, не само због нашег става, већ и због ЕУ и њених чланица", рекао је Ђурић.

Он је рекао да ни дана више нећемо да чекамо на спровођење договореног и разговоре о ЗСО, и то је за Београд прва и главна тема на свим састанцима, данас и убудуће.

"Они који рачунају на нешто друго, боље да не долазе овде, да не траће ресурсе и време. Овде има да се разговара о ЗСО, јер је договорена пре седам година. Коме се не свиђа, не мора да долази", поручио је Ђурић.

Он је, одговарајући на питања новинара, рекао и да је ЕУ имала прилику да искористи инструменте према Приштини, али није то учинила ни кад су уведене таксе, те да би волео да Унија енергију и капацитете искористе за тако нешто, не зато што лично сматра да неко треба да буде кажњаван, већ зато што треба да се допринесе решавању проблема.

"Тога неће бити док једна страна има утисак да је нечије мажено и пажено дете и да неће бити кажњено. Важно је да видимо конкретне кораке, а да ли ће доћи, видећемо, када будемо видели да ли постоји напредак у разговорима о ЗСО", рекао је Ђурић.

Поновио је да није идеја да отварамо поново оно сто је договорено, јер то свакако мора одмах да се испуни, а ако Приштина хоће додатне уступке српске стране, морају да буду спремни да оду и корак даље од договоренох 2013. и 2015. године и обавеза које су тада преузели.

Беса некада имала велику вредност за Албанце, верујемо и сад

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је данас у Бриселу вођен технички дијалог, али исто тако и дијалог о Заједници српских општина и поручио да напретка у дијалогу не може бити све док ЗСО не буде спроведена у потпуности, како је договорена 2013. и 2015. године.

"Ако смо се пре недељу дана договорили да овде главна тема буде Заједница српских општина и ви онда вече пре тога кажете да немате капацитет и овлашћења да о томе разговарамо, то не значи да се о томе неће разговарати. Данас се и те како о томе разговало и ово јесте био технички дијалог, али и дијалог о ЗСО, јер је велики део времена српска страна потрошила на разговоре о тој теми", рекао је Ђурић новинарима.

Каже да смо изнели снажне примедбе на начин на који су се комуницирале неке од тема од друге стране.

Ђурић истиче да је била присутна негативна кампања у којој су спомињана и деца и да није било лако у тој атмосфери заступати државне интересе, али и да ниједан облик притиска неће утицати на квалитет припреме наше делегације у Бриселу.

Подсећа да је 2013. са Приштином договорена ЗСО заједно са Бриселом и да је Управљачки тим ЗСО 2015. припремио принципе за формирање ЗСО које је овде Мустафа потписао.

"Ти принципи имају 23 тачке и пре тога бриселски споразум има првих шест тачака које се тичу искључиво ЗСО", навео је Ђурић.

Истиче да је искључиво Управљачки тим за формирање овлашћен да припреми, представи и усвоји Статут ЗСО, као и да приштински Уставни суд са тиме нема никакве везе, нити треба да има.

"То што је приштински Уставни суд урадио јесте са политичким циљем да би понуштио 22 од 23 принципа за успостављање ЗСО, да би од тела са озбиљним овлашћењима направио празну љуштуру и да би поништио први бриселски споразум, што је и учињено првом одлуком тог Уставног суда. Али, али неко сања и машта о томе да може бити свеобухватне нормализације односа са Србијом без да се у слово спроведе оно што је потписано - вара се", поручио је Ђурић.

Додаје да у Приштини има пуно обичних Албанаца, не политичара, који држе до своје речи и које је мало и срамота што неки њихови политички представници потписују, а онда више од седам година беже од тога.

"Ми Срби добро памтимо да је беса некада имала озбиљну вредност и верујем да за већину људи још има. Ми се трудимо да наше обавезе испунимо, а напретка не може бити док ЗСО не буде спроведена како је договорена 2013. и 2015. године", поручио је Ђурић.

Верујемо, каже, да нормализација може бити постигнута само кроз имплементацију онога што је већ договорено и постојеће споразуме.

"Имамо пуно поштовања према напорима ЕУ да унапреди дискусију, али очекујемо од чланица ЕУ да пошаљу јасну поруку Приштини да ако желимо да постигнемо прави прогрес мора да се испуни оно што је договорено за ЗСО", рекао је Ђурић.

Све док причамо може да дође до прогреса у будућности, нагласио је Ђурић.