Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Хоти неће побећи од стварања Заједнице српских општина
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Хоти неће побећи од стварања Заједнице српских општина

28. септембар 2020.

Авдулах Хоти може да лаже јавност колико хоће, али неће побећи од стварања Заједнице српских општина.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Он на састанцима у Бриселу пева другу песму, и не само да обећава да ће омогућити формирање Заједнице српских општина, већ гарантује и додатна овлашћења за њу.

Хоти, уместо што се јуначи пред својим медијима и аргументима предшколца брани неспремност Приштине да спроводи своје обавезе, треба да хитно предузме кораке како би Заједница српских општина била формирана након седмогодишњег закашњења.

Хоти је дужан да албанској јавности на Косову и Метохији објасни да учествује у процесу нормализације односа, а не у "дијалогу о узајамном признању", а да би нормализације односа могло бити стране у дијалогу морају да покажу што више кредибилности а што мање вeроломности.

Питање Заједнице српских општина биће затворено онда када она буде формирана у складу са договорима постигнутим у Бриселу, па чак ни онда, јер Заједница је осмишљена и договорена као институција која може да еволуира и да шири и своје чланство и своје надлежности.

Суштина процеса нормализације односа је постепено јачање узајамног поверења, а Срби не могу имати поверења у албанске политичке структуре ако им систематски ускраћују стечена права и стварају атмосферу антисрпске хистерије.

Пред Србима и Албанцима, ако ћемо да живимо у трајном миру, треба да буде период јачања сарадње, и то нема никакве везе са Хотијевим сновима о "узајамном признању", али има и те како везе са тиме како Приштина поштује договоре и поступа према Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији.