Насловна » Актуелно » Вести » Ђурић: Ако је идеја ЗСО мртва, мртва је и могућност успеха дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Ђурић: Ако је идеја ЗСО мртва, мртва је и могућност успеха дијалога

29. септембар 2020. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је Београд апсолутно увек спреман за дијалог са Приштином, али да у дијалогу постоје озбиљни проблеми, пошто представници Приштине поручују да не желе да разговарају о Заједници српских општина (ЗСО).

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Ако је, како Приштина каже, идеја о ЗСО мртва, онда је мртва и могућност успеха дијалога", истакао је Ђурић гостујући на ТВ Прва.

Он је додао да је на Европској унији да покаже да то није тако.

Ђурић је истакао да, ако ЕУ не буде успела да уразуми представнике Приштине и врати их за сто да разговарају о ЗСО, онда не може да очекује да разговори буду продуктивни и имају резутат.

Ђурић је истакао да је споразум о ЗСО постигнут пре седам и по година и да мора да буде спроведен.

"Ми имамо врло јасан мандат председника Вучића и Владе и инсистирамо на споровођењу споразума о ЗСО", нагласио је Ђурић.

Говорећи о споразуму постигнутом у Вашингтону, Ђурић је указао да је његов значај велики јер је њиме скинута тема узајамног признања, Приштина је уведена у "мини-Шенген", обезбеђено је близу четири милијарде долара улагања у инфраструктуру, а манастири и српске светиње на Ким су директно поменути у споразуму и Приштина је добила обавезу да примењује законе.

Ђурић је навео и да отварање канцеларије ДФЦ у Београду и билатерлани састанак председника Србије и САД имају огроман значај.

На питање да ли ће бити нови амбасадор Србије у САД, Ђурић је одговорио да не би то коментарисао и да јесте, указујући да се тако нешто не коментарише пре консултација са земљом домаћином.

"Штагод дође свему сам наредан. Спреман сам да служим Србију", поручио је Ђурић.