Насловна » Актуелно » Вести » Вучић: Потписано мора да се спроведе, али не по прописима Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021. Преговарачки процес са Приштином Informator
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19 Pecat

Вучић: Потписано мора да се спроведе, али не по прописима Приштине

29. септембар 2020.

Све што је потписано у Бриселу мора да буде спроведено, али не у складу са косовским прописима, јер ако се све посматра на тај начин, да мора да буде у складу са прописима Пришине или Београда, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи било какав компромис, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је на питање да ли је добар сигнал изјава портпарола немачке владе Стефана Зајберта да све што је потписнао 2013. и 2015. мора бити реализовано и да ЗСО треба да буде спроведена у складу са косовским прописима, одговорио: "Једна ствар - мора да буде спроведено оно што је потписано. Захвалан сам Зајберту што је то приметио, али ствари неће бити у складу са косовским пропсисима, јер ако бисмо ишли на то да све мора да буде у складу са прописима Србије, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи разговор, договор и компромис".

Како је рекао, није се у Бриселу разговарало о томе да се нешто спроводи у складу са прописима, јер онда преговори нису, каже, ни потребни.

"Преговарали смо јер није све у складу са прописима" рекао је Вучић уз опаску, "али ако то неко не разуме...".

Како је додао, њихове поруке (из Приштине) за њега су често нејасне, јер нису рационалне.

"Иако сам мислио да имам искуства, можда и највише у овом делу света, што због сусрета са лидерима, што због година. Ја разумем противника када се понаша рационално. Њих не могу да доживљавам као противнике, јер желимо мир и сарадњу са Албанцима, али понекад нијихов приступ решавању проблема не могу да разумем", рекао је Вучић.

"Али, гураћемо даље, за нас је најважније да се Србија гради и напредује, али разговараћемо", додао је Вучић.